Oulun HAO 27.11.2002 02/0557/1

Kunnan etuosto-oikeus Yhdyskuntarkentaminen - Lentokenttä

Kunta oli päättänyt käyttää etuosto-oikeutta kiinteistönkaupassa, jossa kaupankohteena olleesta noin 12 hehtaarin suuruisesta tilasta noin 0,4 hehtaaria oli ohjeellisessa osayleiskaavassa osoitettu lentoliikenteen alueeksi ja noin puolet lentoliikenteen estevapaaksi vyöhykkeeksi muun osan tilasta ollessa kaavan mukaan maa- ja metsätalousvaltaista aluetta. Kunnan esittämän selvityksen mukaan lentokentän kunnostamisesta ja laajentamisesta oli laadittu yleissuunnitelma ja sen I-rakennusvaiheen toteuttamiseksi oli haettu valtionrahoitusta.

Kun itse tilaa ei edellä mainittua 0,4 hehtaarin aluetta lukuun ottamatta ollut tarkoitus käyttää yhdyskuntarakentamiseen ja kun noin puolet tilasta sijaitsi kokonaan I-rakennusvaiheessa toteutettavaksi suunnitellun lentokentän vaikutusalueen ulkopuolella, hallinto-oikeus katsoi, ettei kunnalla ollut etuosto-oikeutta kiinteistönkaupassa edellä mainitun lentoliikennealueeksi osoitetun alueen perusteella eikä silläkään perusteella, että osa tilasta tulee sijaitsemaan lentoliikenteen estevapaalla vyöhykkeellä eli alueella, jonka käyttöön saattaa kohdistua puuston pituutta koskevia rajoituksia.

Etuostolaki 1 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.