Kuopion HAO 25.10.2002 02/0540/3

Tartuntatauti - Tartuntataudin tutkimus - Terveydenhuollon asiakasmaksu

Onko tutkimus, jonka seurauksena on tartuntatautidiagnoosi, maksuttomaksi katsottavaa tartuntataudin tutkimusta, jos potilas ei ole tullut tutkimuksiin tartuntatautiepäilyn vuoksi?

Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus oli hylännyt potilaan tekemän oikaisuvaatimuksen sairaanhoitolaskusta vapauttamiseksi ja katsonut, että jos potilas on tutkimuksissa muun syyn kuin tartuntataudin johdosta ja tutkimusten perusteella tulee ilmi myös tartuntatauti, hoito on maksutonta vasta diagnoosiajankohdasta lähtien.

Hallinto-oikeus kumosi kuntayhtymän hallituksen päätöksen ja vapautti potilaan sairaanhoitolaskun suorittamisesta. Potilas oli tullut tutkimuksiin syöpäepäilyn vuoksi, mutta tutkimuksissa ei löytynyt syöpää. Myöhemmin potilas oli otettu osastolle. Noin viikon kuluttua tästä diagnosoitiin tuberkuloosi. Koska asiassa ei ollut selvitetty, minkä syyn vuoksi potilas oli otettu osastolle ja kun jo noin viikon kuluttua oli diagnosoitu tuberkuloosi, oli kyseessä ollut tartuntataudin tutkimus siitä lähtien, kun potilas oli tullut osastolle. Näin ollen tutkimus oli tästä asti maksutonta.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 5 § 4 kohta

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.