Hämeenlinnan HAO 7.2.2001 01/0043/4

Liikennelupa - Linjaliikenne - Liikennetarve - Linjaliikenteen haittaamiskielto

Lääninhallitus oli myöntänyt yhtiölle A linjaliikenneluvan. A oli saanut neljä uutta niin sanottua nokkavuoroa yhtiön B Lahden ja Heinolan välisten linjojen edelle viidestä kymmeneen minuutin vuorovälillä.

B valitti lupapäätöksestä ja kertoi vuorojen loukkaavan yhtiön liikennettä, rikkovan linjaliikenteen loukkaamiskieltoa ja uudet linjat olivat lisäksi yhtiön tekemien liikennelaskelmien mukaan tarpeettomia, koska matkustajat pääsivät kulkemaan hyvin B:n olemassa olevilla vuoroilla.

Lääninhallitus osoitti, että uudet linjat olivat osa Lahden ja ympäristökuntien vuonna 1997 aloitettua joukkoliikenteen kehittämistyötä, jonka ajatuksena oli ulottaa lähiliikennetasoinen joukkoliikenne jokaiseen Lahden naapurikuntakeskukseen ja myös Heinolaan.

Henkilöliikennelain 14 §:ä ei voida soveltaa valittajan vaatimalla tavalla linjaliikenteen sisällä. Loukkaavan liikenteen salliminen vain antoi B:lle puhevallan asiassa, mutta ei sinänsä ollut kiellettyä, jos liikennetarve niin edellytti.

Valittaja oli esittänyt liikennelaskennan tuloksia, jotka olivat luotettavia ja osoittivat, että liikenne oli etupäässä päästä päähän liikennettä. Liikennetarvetta liikennelaskentatietojen perusteella uusille vuoroille ei siten välittämättä tällä hetkellä ollut. Liikennetarvetta määriteltäessä oli kuitenkin otettava huomioon myös Lahden alueen kuntien, yrittäjien ja lääninhallituksen yhteistyössä tekemä määrätietoinen joukkoliikenteen kehittämistyö ja sen yhteydessä määritelty palvelutaso. Tästä syystä asiassa ei annettu ratkaisevaa merkitystä sille seikalle, että A:n saamat linjat kilpailivat valittajan kanssa myös päästä päähän liikenteestä.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei lääninhallituksen päätöstä ollut syytä muuttaa B:n esittämillä perusteilla.

Laki luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 3 §
Laki luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 9 a §
Laki luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 14 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.