Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

1040/1992

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter som innehåller de ändringar som gjorts i författningarna

Trafikministeriets beslut om statsbidrag för buss- och taxitrafik som garanterar basservicetrafiken

Inte i kraft
Typ av författning
Beslut
Förvaltningsområde
Kommunikationsministeriet
Meddelats
Ikraftträdande

7 § 2 mom. tillämpas 1.1.1993-30.6.1993

Giltighetstidens slutdatum
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/1992/1040/ajantasa/1992-11-12/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 1040/1992

Trafikministeriet har med stöd av 29 § 3 mom. lagen den 15 februari 1991 om tillståndspliktig persontrafik på väg (343/91) beslutat:

1 § Allmänt

Med stöd av 23 § 1 punkten lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg beviljas av anslaget i statsbudgeten för upprätthållande av basservicen i kollektivtrafiken tilläggsersättning som statsbidrag för linjetrafik med buss och statsbidrag för taxitrafik i enlighet med detta beslut.

2 § Förutsättningar

Statens andel av tilläggsersättningen och statsbidrag kan beviljas förutsatt att

1)

trafiken uppfyller de kännetecken för basservicetrafik som definieras i lagens 2 § 6 punkt,

2)

trafiken har med tanke på allmänt intresse organiserats på ett ekonomiskt och ändamålsenligt sätt,

3)

trafiken är olönsam och det är omöjligt att upprätthålla trafikverksamheten enbart med biljettinkomster,

4)

passagerarantalet i trafik som bedrivs för uträttande av ärenden i genomsnitt inte är mindre än 2,0 passagerare och i övrig basservicetrafik mindre än 2,5 passagerare, och

5)

trafiken inte är sådan stadsmässig lokaltrafik som definieras i lagens 2 § 5 punkt.

Trafikförbindelser som ersätter upphörande tågtrafik kan betraktas som nödvändiga regionala förbindelser.

I samband med beslut om tilläggsersättningar och statsbidrag beaktas skärgårdens specialförhållanden.

3 § Ansökningsförfarande

Ansökningen görs på en blankett. De ansökningstider den beviljande myndigheten har fastställt skall följas.

Tilläggsersättning för linjetrafik med buss kan sökas av trafikidkare som har behörigt trafiktillstånd för att driva trafikverksamhet. Trafikidkaren skall till sin ansökan foga passagerarräkningar och andra utredningar som den myndighet som beviljar tilläggsersättningen förutsätter och sända ansökan till den kommun inom vilken trafiken idkas. Kommunen sänder ansökan tillsammans med sitt utlåtande till länsstyrelsen.

Kommunen ansöker om statsbidrag för taxitrafik hos länsstyrelsen. Därefter ingår kommunen ett avtal med taxibilisten om skötseln av trafikverksamheten.

4 § Beviljande

Trafikministeriet beslutar om busstrafik för vilken statens tilläggsersättning beviljas. Länsstyrelsen beslutar om taxitrafik för vilken beviljas statsbidrag för taxitrafiken.

Statens tilläggsersättningsandel och statsbidrag beviljas och utbetalas inom ramen för de kvoter som trafikministeriet fastställer för enskilda län.

5 § Uppsägning av beslut om beviljande

Den myndighet som beviljar ersättningarna, kommunen eller trafikidkaren kan säga upp beslutet om tilläggsersättning. Uppsägningstiden är tre månader, vid förnyande av trafiktillstånd två månader.

Den beviljande myndigheten eller kommunen kan säga upp beslutet om statsbidrag. Uppsägningstiden är tre månader.

6 § Beräkningsprinciperna

Från körkostnaderna avdras biljettinkomster och eventuella övriga inkomster och på så sätt fås underskottet. Andelen av underskottet som hänför sig till den ansökande kommunens område fås genom att hela bussturens underskott multipliceras med förhållandet mellan antalet körda kilometrar på kommunens område och antalet kilometrar för hela bussturen. Tilläggsersättning och statsbidrag beviljas för den andel som enligt kostnadsfördelningen i 9 § motsvarar den sträcka som hänför sig till kommunens område. I syfte att organisera och trygga trafikhelheterna på ett ändamålsenligt och ekonomiskt sätt kan tilläggsersättningen eller statsbidraget på kommunens förslag riktas även till en sträcka som körs inom en annan kommuns område.

Om det är fråga om en regional förbindelse som anses vara oumbärlig och den andel som överstiger biljettinkomsterna enbart täcks av statsanslag, beslutar den beviljande myndigheten om en regional allokering av finansieringen till trafiken.

7 § Körkostnaderna

De körkostnader som tillämpas i busstrafiken beräknas genom att beakta dels körkilometrarna, dels den nödvändiga tid som går åt för skötseln av trafiken. I kostnadsberäkningen beaktas även nödvändiga transferkörningar.

Om de beräknade kostnaderna inte i tillräckligt hög grad motsvarar de reella kostnaderna för busstrafiken kan den tid som bilrotationen förutsätter beaktas vid kostnadsberäkningen.

Vid fastställandet av tilläggsersättningen används 135 mark per timme och 3,10 mark per kilometer som maximikostnader för busstrafiken.

Om passagerarantalet på en busstur är så litet att transporten kan ske med taxi beräknas kostnaderna enligt kostnaderna för taxitransport.

Maximibeloppet för taxibilars körkostnader bestäms enligt den av trafikministeriet fastställda gällande ruttaxan för taxibilar.

8 § Biljettinkomster

Biljettinkomsterna fastslås på basis av passagerarräkningar och vid behov andra utredningar.

Biljettinkomsterna beaktas enligt den taxa för regelbundna arbets- och skolresor med buss som trafikministeriet fastställt, varvid grundtaxan tillämpas som priset på en engångsbiljett.

I trafik som ersätter indragen tågtrafik beaktas biljettinkomsterna enligt den taxenivå som allmänt tillämpas inom tågtrafiken.

Bilisten inkomstför biljettinkomsterna av taxitrafiken till kommunen.

9 § Kostnadsfördelning

Statens och kommunernas kostnadsfördelning för upprätthållande av basservicetrafiken fastställs enligt kommunernas bärkraftsklassificering enligt följande:

Bärkraftsklass

Statens finansieringsandel i procent

1

86

2

82

3

78

4

73

5

69

6

65

7

61

8

58

9

54

10

50

För förbindelser som regionalt sett är oumbärliga kan hela tilläggsersättningen för busstrafiken och de totala kostnaderna för anordnande av taxitrafik, från vilken passagerarinkomsterna har avdragits, täckas med statliga medel.

10 § Utbetalning

Tilläggsersättningen och statsbidraget utbetalas av länsstyrelsen.

Beslutet om utbetalning av tilläggsersättning till busstrafik fattas separat för sommar- och vintertrafiken. Beslutet om utbetalning kan vid behov gälla endast en del av nämnda perioder. Betalningsraterna som ingår i beslutet om utbetalning skall tidsmässigt följa trafikverksamheten så gott som möjligt.

Statens andel av tilläggsersättningen för busstrafiken utbetalas endast om kommunen förbinder sig att betala sin andel av ersättningen, förutsatt att det inte är fråga om sådan trafik som staten ensam betalar tilläggsersättning till.

Statsbidraget för taxitrafiken utbetalas i efterhand två gånger om året. Statsbidraget kan utbetalas till kommunen som beräknade rater förutsatt att förändringarna i trafiken i förhållande till år 1992 är små och att kommunen och länsstyrelsen sinsemellan kommer överens om saken.

Statens andel av tilläggsersättningen betalas till trafikidkaren. Statsbidraget betalas till kommunen.

Vid behov kan förskott utbetalas på statens andel av tilläggsersättningen och på statsbidraget.

11 § Ikraftträdande

Detta beslut skall följas i trafiken under tiden 1.1.1993-31.12.1993. Beslutets 7 § 2 mom. gäller 1.1.1993-30.6.1993. Genom detta beslut upphävs trafikministeriets beslut av den 8 oktober 1991 om statsunderstöd för buss och taxitrafik som garanterar basservicen inom trafiken (1282/91) fr.o.m. den 1 januari 1993.

Till början av sidan