769/2018

Helsingfors den 27 augusti 2018

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om förbud mot jakt på tjäder, orre, järpe och ripa under jaktsäsongen 2018-2019

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 38 § 4 mom. i jaktlagen (615/1993), sådant det lyder i lag 504/2017:

1 §
Jakt på tjäder

Utöver bestämmelserna i 24 § 22 punkten i jaktförordningen (666/1993) är jakt på tjäder totalförbjuden i landskapet Egentliga Finland och i landskapet Nyland, dock inte i kommunerna Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Mäntsälä och Pukkila.

Utöver vad som bestäms i 1 mom. är jakt på tjäder från och med den 11 oktober till och med den 10 december förbjuden i kommunerna Kajana, Kuhmo och Sotkamo i landskapet Kajanaland, i landskapet Österbotten, i landskapet Södra Österbotten, dock inte i kommunerna Alajärvi, Alavus, Storå, Bötom, Kauhajoki, Soini och Etseri, samt i kommunerna Idensalmi, Keitele, Kiuruvesi, Pielavesi, Sonkajärvi och Vieremä i landskapet Norra Savolax.

Utöver vad som bestäms i 1–2 mom. är jakt på tjäder från och med den 11 november till och med den 10 december förbjuden i landskapen Södra Karelen, Södra Savolax, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Kymmenedalen, Birkaland, Norra Karelen, Norra Österbotten, Päijänne-Tavastland och Satakunta, i kommunerna Alajärvi, Alavus, Storå, Bötom, Kauhajoki, Soini och Etseri i landskapet Södra Österbotten, i landskapet Kajanaland, dock inte i kommunerna Kajana, Kuhmo och Sotkamo, i kommunerna Enontekis, Enare, Kemijärvi, Posio, Ranua, Salla och Utsjoki i landskapet Lappland samt i landskapet Norra Savolax, dock inte i kommunerna Idensalmi, Keitele, Kiuruvesi, Pielavesi, Sonkajärvi och Vieremä,

Utöver vad som bestäms i 1–3 mom. är jakt på tjäder från och med den 10 januari till och med den 31 januari förbjuden i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Lappland, Österbotten, Norra Karelen, Norra Österbotten och Norra Savolax.

2 §
Jakt på orre

Utöver bestämmelserna i 24 § 21 punkten i jaktförordningen är jakt på orre från och med den 11 oktober till och med den 10 december i landskapen Södra Karelen, Södra Savolax och Kymmenedalen, i landskapet Mellersta Finland, dock inte i kommunerna Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Multia, Pihtipudas, Saarijärvi och Viitasaari, i landskapet Norra Karelen, dock inte i kommunerna Ilomants, Juuka, Lieksa, Nurmes och Valtimo, i landskapet Norra Savolax, dock inte i kommunerna Kiuruvesi, Sonkajärvi och Vieremä, samt i kommunerna Hartola, Heinola och Sysmä i landskapet Päijänne-Tavastland.

Utöver vad som bestäms i 1 mom. är jakt på orre från och med den 11 november till och med den 10 december förbjuden i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Lappland, Birkaland, Österbotten, Norra Österbotten, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland, i kommunerna Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Multia, Pihtipudas, Saarijärvi och Viitasaari i landskapet Mellersta Finland, i kommunerna Ilomants, Juuka, Lieksa, Nurmes och Valtimo i landskapet Norra Karelen, i kommunerna Kiuruvesi, Sonkajärvi och Vieremä i landskapet Norra Savolax samt i landskapet Päijänne-Tavastland, dock inte i kommunerna Hartola, Heinola och Sysmä.

Utöver vad som bestäms i 1 och 2 mom. är jakt på orre från och med den 10 januari till och med den 31 januari förbjuden i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Lappland, Österbotten, Norra Karelen, Norra Österbotten och Norra Savolax.

3 §
Jakt på järpe

Utöver bestämmelserna i 24 § 22 punkten i jaktförordningen är jakt på järpe från och med den 11 oktober till och med den 10 december förbjuden i landskapet Lappland och kommunerna Karlö, Ii, Kempele, Kuusamo, Limingo, Lumijoki, Muhos, Uleåborg, Pudasjärvi, Siikajoki, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi och Vaala i landskapet Norra Österbotten.

Utöver vad som bestäms i 1 mom. är jakt på järpe från och med den 11 november till och med den 10 december förbjuden i landskapen Södra Karelen, Södra Österbotten, Södra Savolax, Kajanaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Kymmenedalen, Birkaland, Österbotten, Norra Karelen, Norra Savolax, Päijänne-Tavastland, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland samt i landskapet Norra Österbotten, dock inte i kommunerna Karlö, Ii, Kempele, Kuusamo, Limingo, Lumijoki, Muhos, Uleåborg, Pudasjärvi, Siikajoki, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi och Vaala.

4 §
Jakt på ripa

Utöver bestämmelserna i 24 § 19 punkten i jaktförordningen är jakt på ripa totalförbjuden i landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Österbotten, Norra Karelen och Norra Savolax, i landskapet Norra Österbotten, dock inte i Kuusamo kommun samt i landskapet Lappland, dock inte i kommunerna Enontekis, Enare, Kemijärvi, Kittilä, Muonio, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä och Utsjoki.

Utöver vad som bestäms i 1 mom. är jakt på ripa från och med den 11 oktober till och med den 31 oktober förbjuden i kommunerna Kemijärvi, Kittilä, Muonio, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski och Sodankylä i landskapet Lappland samt i kommunen Kuusamo i landskapet Norra Österbotten.

5 §
Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 10 september 2018 och gäller till och med den 31 juli 2019.

Helsingfors den 27 augusti 2018

Jord- och skogsbruksminister
Jari Leppä

Specialsakkunnig
Janne Pitkänen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.