Statsrådets förordning om anmälningsförfarandet enligt jaktlagen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Uppdaterad författning
- 930/2017
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 41 b § 5 mom. i jaktlagen (615/1993), sådant det lyder i lag 504/2017:
1 §Ansökan om deltagande i ett anmälningsförfarande
I en ansökan som avses i 41 b § 3 mom. i jaktlagen (615/1993) ska det anges eller redogöras för följande:
orsaken till ansökan om deltagande i anmälningsförfarandet,
det område som ska skyddas,
den fågelart som är föremål för anmälningsförfarandet,
antalet individer som ska fångas,
de metoder för att jaga bort djur och för skydd som använts på det område som ska skyddas,
effekterna av de metoder för att jaga bort djur och för skydd som använts.
Finlands viltcentral kan kräva att sökanden lämnar en redogörelse för rätten att fånga eller döda ett icke fredat djur inom det område där anmälningsförfarandet ska tillämpas.
2 §Bedömning av förutsättningarna för ett anmälningsförfarande samt beslut om godkännande
Finlands viltcentral ska i samband med bedömningen av förutsättningarna för ett anmälningsförfarande
utreda tillståndet för beståndet av den fågelart som är föremål för anmälningsförfarandet i det område som ska skyddas, i det landskap där området är beläget och i hela landet,
utreda beteendet hos den fågelart som är föremål för anmälningsförfarandet inom det område där anmälningsförfarandet ska tillämpas,
vid behov utreda vilka uppgifter som har samband med grunden för ansökan om anmälningsförfarandet och som finns hos myndigheter, hos organisationer som sköter offentliga förvaltningsuppgifter och hos forskningsinstitut,
utreda vilka metoder för att jaga bort djur och för skydd eller andra motsvarande åtgärder som skulle kunna användas i stället för anmälningsförfarandet,
utreda vilka områden inom influensområdet för det objekt som ska skyddas som har fogats till nätverket Natura 2000 med stöd av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG om bevarande av vilda fåglar, samt de naturvärden på områdena som ska skyddas.
Finlands viltcentral ska i beslutet gällande anmälningsförfarandet ange de viktigaste resultaten av de utredningar som avses i 1 mom. Finlands viltcentral kan i beslutet om godkännande bestämma om fortsatt användning av effektiva metoderna för att jaga bort djur och för skydd. Finlands viltcentral kan under anmälningsförfarandets giltighetstid ändra den maximala årliga mängd fångst som centralen bestämt i beslutet om godkännande på basis av en ny utredning om fågelbestånden, fåglarnas beteende eller åtgärderna för att jaga bort djur och för skydd.
3 §Anmälningsförfarandet
En aktör som fått rätt att tillämpa ett anmälningsförfarande ska till Finlands viltcentral lämna in en fångstanmälan med uppgift om antalet fångade fåglar och när de har fångats. Fångstanmälan ska göras inom sju dygn från utgången av respektive kalenderår. En aktör som fått rätt att tillämpa ett anmälningsförfarande ska när skyddsåtgärderna avslutas till anmälan om upphörande foga en fångstanmälan för det kalenderår för vilket anmälan ännu inte gjorts.
Finlands viltcentral ska lämna fångstuppgifterna enligt 1 mom. till jord- och skogsbruksministeriet kalenderårsvis.
4 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2018.
Helsingfors den 14 december 2017
Jord- och skogsbruksministerJari LeppäÄldre regeringssekreterareTeemu Nikula