476/2016

Helsingfors den 20 juni 2016

Inrikesministeriets beslut om placeringsorterna för polisinrättningarnas verksamhetsställen

Inrikesministeriet har med stöd av 6 § 1 mom. i polisförvaltningslagen (110/1992), sådant det lyder i lag 860/2015, beslutat:

1 §
Definitioner

I detta beslut avses med

1) huvudpolisstation en polisinrättnings huvudsakliga administrativa verksamhetsställe, varifrån polisinrättningen leds,

2) polisstation ett annat verksamhetsställe för polisen.

Förordningen om öppethållandet av statens ämbetsverk (332/1994) tillämpas på huvudpolisstationernas och i regel också på polisstationernas öppettider.

I lagen om samservice inom den offentliga förvaltningen (223/2007) föreskrivs om samservicekontor.

2 §
Placeringsorterna för polisinrättningarnas huvudpolisstationer och polisstationer

Polisinrättningen i Helsingfors

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Helsingfors finns i staden Helsingfors och polisinrättningen har en polisstation i staden Helsingfors.

Polisinrättningen i Västra Nyland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Västra Nyland finns i staden Esbo och polisinrättningen har polisstationer i städerna Lojo och Raseborg samt i kommunen Kyrkslätt.

Polisinrättningen i Östra Nyland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Östra Nyland finns i staden Vanda och polisinrättningen har polisstationer i städerna Borgå, Hyvinge, Lovisa och Träskända samt i kommunen Nurmijärvi.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Sydvästra Finland finns i staden Åbo och polisinrättningen har polisstationer i städerna Björneborg, Kankaanpää, Kumo, Loimaa, Nystad, Pargas, Raumo, Reso, Salo och Vittis samt i kommunen Kimitoön.

Polisinrättningen i Tavastland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Tavastland finns i staden Lahtis och polisinrättningen har polisstationer i städerna Forssa, Heinola, Orimattila, Riihimäki och Tavastehus.

Polisinrättningen i Sydöstra Finland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Sydöstra Finland finns i staden Kouvola och polisinrättningen har polisstationer i städerna Fredrikshamn, Imatra, Kotka och Villmanstrand.

Polisinrättningen i Österbotten

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Österbotten finns i staden Vasa och polisinrättningen har polisstationer i städerna Alajärvi, Alavus, Jakobstad, Kannus, Kauhajoki, Karleby, Kristinestad, Lappo och Seinäjoki samt i kommunerna Kaustby och Laihela.

Polisinrättningen i Inre Finland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Inre Finland finns i staden Tammerfors och polisinrättningen har polisstationer i städerna Ikalis, Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Saarijärvi, Sastamala, Valkeakoski, Viitasaari, Virdois och Äänekoski samt i kommunerna Joutsa och Kangasala.

Polisinrättningen i Östra Finland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Östra Finland finns i staden Kuopio och polisinrättningen har polisstationer i städerna Idensalmi, Joensuu, Juankoski, Kitee, Lieksa, Nurmes, Nyslott, Outokumpu, Pieksämäki, S:t Michel, Suonenjoki och Varkaus samt i kommunerna Ilomants och Juva.

Polisinrättningen i Uleåborg

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Uleåborg finns i staden Uleåborg och polisinrättningen har polisstationer i städerna Brahestad, Haapajärvi, Haapavesi, Kajana, Kalajoki, Kuhmo, Kuusamo, Pudasjärvi, Uleåborg och Ylivieska samt i kommunerna Muhos, Sotkamo, Suomussalmi och Taivalkoski.

Polisinrättningen i Lappland

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Lappland finns i staden Rovaniemi och polisinrättningen har polisstationer i städerna Kemi, Kemijärvi och Torneå samt i kommunerna Enare, Enontekis, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Posio, Ranua, Salla, Sodankylä, Utsjoki och Övertorneå.

3 §
Ikraftträdande och övergångsbestämmelse

Detta beslut träder i kraft den 22 juni 2016.

Genom detta beslut upphävs inrikesministeriets beslut om placeringsorterna för polisinrättningarnas verksamhetsställen (418/2013).

Efter att detta beslut har trätt i kraft ska polisen inom ramen för uppsägningstiderna i de gällande hyresavtalen för polisstationerna så snart som möjligt verkställa de åtgärder som förutsätts i detta beslut.

Helsingfors den 20 juni 2016

Inrikesminister
Petteri Orpo

Polisdirektör
Sanna Heikinheimo

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.