Jord- och skogsbruksministeriets förordning om djurhälsokrav för könsceller och embryon från hästdjur på Europeiska unionens inre marknad
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1004/2010
- Ursprunglig publikation
- Häfte 135/2010 (Publicerad 26.11.2010)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 13 § 1 mom. i lagen om djursjukdomar (55/1980), sådant det lyder i lag 809/1992:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Tillämpningsområde
I denna förordning föreskrivs om djurhälsokrav för sådana könsceller och embryon från hästdjur som transporteras från en annan medlemsstat inom Europeiska unionen ( medlemsstat ) till Finland, från Finland till en annan medlemsstat samt från en annan medlemsstat via finskt territorium till en annan medlemsstat eller ett land utanför Europeiska unionen.
Vad som i denna förordning bestäms om en medlemsstat eller dess territorium tillämpas också på en sådan stat som enligt ett avtal som ingåtts med Europeiska unionen har rätt att vara verksam på unionens inre marknad.
2 §Avgränsning av tillämpningsområdet
Förordningen tillämpas inte på samling, behandling eller förvaring av sådana könsceller från hästdjur som är producerad i Finland och endast är avsedda att användas i Finland och inte på embryosamlingsverksamhet som gäller hästdjur och endast bedrivs i Finland.
3 §Förhållande till vissa författningar
Bestämmelser om restriktioner som utfärdas för att begränsa import och export på den inre marknaden eller transporter via den inre marknaden med anledning av en förändrad situation när det gäller djursjukdomar eller hälsotillstånd finns i Europeiska kommissionens skyddsbeslut.
Bestämmelser om registrering som importör och exportör, om handlingar och kontroller som krävs vid för import och export på den inre marknaden och för transitering samt om andra allmänna villkor för import och export på den inre marknaden finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om kontroller som skall utföras på Europeiska gemenskapens inre marknad i syfte att bekämpa djursjukdomar (977/2006).
Bestämmelser om artificiell reproduktion av hästar finns i hästhushållningslagen (796/1993) och bestämmelser om de krav som ska iakttas vid artificiell reproduktion och om villkoren för att få tillstånd finns i jord- och skogsbruksministeriets beslut om förutsättningar för utövande av artificiell reproduktion av djur (22/2000).
Bestämmelser om de krav som i Finland ställs på hingstars hälsa och på samling, hantering, förvaring och transport av hingstsperma och på kvaliteten på sperman finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om krav på verksamheten vid hästseminstationer (41/VLA/2006).
Bestämmelser om samling, behandling, förvaring och transport av embryon och äggceller från hästdjur för embryoöverföring i Finland finns i jord- och skogsbruksministeriets beslut om krav på behandling av och kvaliteten på embryon och äggceller från hästdjur (8/VLA/1998).
4 §Definitioner
I denna förordning avses med
hästdjur djur tillhörande häst- eller åsnearterna eller avkomma genom korsningar av dessa arter,
sperma obehandlad, behandlad eller utspädd sperma från hästdjur,
äggceller befruktade eller obefruktade äggceller som är avsedda för reproduktion av hästdjur,
embryon ett hästdjurs tidiga utvecklingsstadier som kan överföras till ett mottagardjur,
hingststation en anläggning där sperma samlas, behandlas och förvaras för export och import på den inre marknaden,
spermalager en anläggning där sperma som producerats i enlighet med denna förordning eller importerats lagligt förvaras för inseminationsändamål,
stationsveterinär en i Finland legitimerad veterinär, som ansvarar för att denna förordning iakttas på hingststationen och i spermalagret,
embryosamlingsgrupp en grupp som samlar embryon och äggceller för export och import på den inre marknaden,
embryoproduktionsgrupp en grupp som producerar embryon in vitro för export och import på den inre marknaden,
embryosamlingsveterinär en i Finland legitimerad veterinär som ansvarar för att denna förordning iakttas i embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppens verksamhet,
område på den inre marknaden medlemsstaternas territorier,
import på den inre marknaden transport av könsceller och embryon till Finland från något annat område på den inre marknaden,
export på den inre marknaden transport av könsceller och embryon från Finland till något annat område på den inre marknaden,
När det i denna förordning hänvisas till Europeiska unionens rättsakter avses rättsakten i fråga jämte ändringar.
5 §Sändning av prover
Livsmedelssäkerhetsverket ger anvisningar om provtagning och om sändning av proverna till laboratoriet. Prover som sänds till Livsmedelssäkerhetsverket ska åtföljas av Livsmedelssäkerhetsverkets följebrev som ifyllts på behörigt sätt.
2 kap.Krav som gäller sperma
6 §Villkor för export och import av sperma på den inre marknaden
Vid export på den inre marknaden ska sperman härstamma från en hingststation eller ett spermalager som avses i denna förordning och som godkänts av regionförvaltningsverket samt uppfylla de hälsovillkor för sperma som anges i denna förordning.
Vid import på den inre marknaden ska sperman uppfylla kraven i bilaga D till rådets direktiv 92/65/EEG om fastställande av djurhälsokrav i handeln inom och importen till gemenskapen av djur, sperma, ägg (ova) och embryon som inte faller under de krav som fastställs i de specifika gemenskapsregler som avses i bilaga A.I till direktiv 90/425/EEG, nedan direktiv 92/65/EEG.
Sperma från hästdjur ska åtföljas av ett hälsointyg enligt förlagorna A, B eller C i bilaga I till kommissionens beslut om fastställande av förlagor till hälsointyg för handel inom unionen med sperma, ägg och embryon från hästdjur, får och getter samt ägg och embryon från svin (2010/470/EU), nedan kommissionens beslut 2010/470/EU.
7 §Godkännande av hingststationer
En hingststation ska vara godkänd av regionförvaltningsverket. Godkännande söks skriftligen med en fritt formulerad ansökan hos regionförvaltningsverket. Ansökan ska innehålla sökandens kontaktuppgifter, uppgifter om hingststationens placeringsort samt uppgifter om hingststationens verksamhet och om vem som föreslås bli stationsveterinär.
För att en hingststation ska bli godkänd krävs det att länsveterinären har inspekterat den och konstaterat att den uppfyller kraven i kapitel I punkt I.1 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Om stationsveterinären byts ska hingststationen skriftligen söka bemyndigande för stationsveterinären hos regionförvaltningsverket minst 5 vardagar innan den nya stationsveterinären inleder sitt arbete.
Regionförvaltningsverket ska underrätta den kommunalveterinär som avses nedan i 9 §, Livsmedelssäkerhetsverket och jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning om godkännandet av hingststationen och bemyndigandet av stationsveterinären.
Livsmedelssäkerhetsverket ger en godkänd hingststation ett godkännandenummer. Livsmedelssäkerhetsverket för en förteckning över godkända hingststationer och gör förteckningen tillgänglig för andra medlemsstaters myndigheter och aktörer i enlighet med kommissionens beslut om tillämpning av rådets direktiv 2008/73/EG avseende Internetbaserade informationssidor med förteckningar över anläggningar och laboratorier som godkänts av medlemsstaterna i enlighet med gemenskapens veterinärlagstiftning och avelstekniska lagstiftning (2009/712/EG), nedan kommissionens beslut 2009/712/EG.
8 §Hingststationers verksamhet
Kraven i kapitel I punkt II.1 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG ska följas i hingststationens verksamhet. Stationsveterinären svarar för tillsynen över den dagliga verksamheten på hingststationen.
På hingststationen får endast sådan sperma samlas, behandlas, förvaras och från hingststationen avsändas som uppfyller kraven i kapitel II punkt 1 och kapitel III punkt 1 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.
9 §Myndighetstillsyn av hingststationer
Kommunalveterinären ska inspektera verksamheten på hingststationen i enlighet med kapitel I punkt II.1.3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Kommunalveterinären ska lämna en rapport om inspektionen till regionförvaltningsverket.
10 §Återkallande av godkännande av hingststationer
Om kommunalveterinären vid en inspektion konstaterar att villkoren för godkännandet och verksamheten enligt denna förordning inte uppfylls, ska han eller hon ge en skriftlig anmärkning om de brister som upptäckts på hingststationen och ange en tidsfrist inom vilken bristerna ska vara avhjälpta. Om bristerna inte avhjälpts inom utsatt tid eller om bristerna är sådana att regionförvaltningsverket anser att de hästdjur som hålls på hingststationen medför omedelbar risk för spridning av djursjukdomar, ska regionförvaltningsverket återkalla godkännandet av hingststationen.
Regionförvaltningsverket ska återkalla godkännandet av hingststationen också när verksamheten på hingststationen har upphört.
Regionförvaltningsverket ska underrätta den kommunalveterinär som avses i 9 §, Livsmedelssäkerhetsverket och jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning om att godkännandet av hingststationen återkallats.
Livsmedelssäkerhetsverket ska återkalla det godkännandenummer enligt 7 § som det gett hingststationen.
11 §Godkännande av spermalager
Ett spermalager ska vara godkänt av regionförvaltningsverket. Godkännande söks skriftligen med en fritt formulerad ansökan hos regionförvaltningsverket. Ansökan ska innehålla sökandens kontaktuppgifter, uppgifter om spermalagrets placeringsort samt uppgifter om spermalagrets verksamhet och om vem som föreslås bli stationsveterinär.
För att ett spermalager ska bli godkänt krävs det att länsveterinären har inspekterat det och konstaterat att det uppfyller kraven i kapitel I punkt I.2 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Om stationsveterinären byts ska spermalagret skriftligen söka bemyndigande för stationsveterinären hos regionförvaltningsverket minst 5 vardagar innan den nya stationsveterinären inleder sitt arbete.
Regionförvaltningsverket ska underrätta den kommunalveterinär som avses i 13 §, Livsmedelssäkerhetsverket och jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning om godkännandet av spermalagret och bemyndigandet av stationsveterinären.
Livsmedelssäkerhetsverket ger ett godkänt spermalager ett godkännandenummer. Livsmedelssäkerhetsverket för en förteckning över godkända spermalager och gör förteckningen tillgänglig för andra medlemsstaters myndigheter och aktörer i enlighet med kommissionens beslut 2009/712/EG.
12 §Spermalagers verksamhet
Kraven i kapitel I punkterna II.2.1―II.2.3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG ska följas i spermalagrets verksamhet. Stationsveterinären svarar för tillsynen över den dagliga verksamheten i spermalagret.
13 §Myndighetstillsyn av spermalager
Kommunalveterinären ska inspektera verksamheten i spermalagret i enlighet med kapitel I punkt II.2.4 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Kommunalveterinären ska lämna en rapport om inspektionen till regionförvaltningsverket.
14 §Återkallande av godkännande av spermalager
Om kommunalveterinären vid en inspektion konstaterar att villkoren för godkännandet och verksamheten enligt denna förordning inte uppfylls, ska han eller hon ge en skriftlig anmärkning om de brister som upptäckts i spermalagret och ange en tidsfrist inom vilken bristerna ska vara avhjälpta. Om bristerna inte avhjälpts inom utsatt tid eller om bristerna är sådana att regionförvaltningsverket anser att de spermadoser som finns i spermalagret medför omedelbar risk för spridning av djursjukdomar, ska regionförvaltningsverket återkalla godkännandet av spermalagret.
Regionförvaltningsverket ska återkalla godkännandet av spermalagret också när verksamheten i spermalagret har upphört.
Regionförvaltningsverket ska underrätta den kommunalveterinär som avses i 13 §, Livsmedelssäkerhetsverket och jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning om att godkännandet av spermalagret återkallats.
Livsmedelssäkerhetsverket ska återkalla det godkännandenummer enligt 12 § som det gett spermalagret.
3 kap.Krav som gäller äggceller och embryon
15 §Villkor för export och import av äggceller och embryon på den inre marknaden
Vid export på den inre marknaden ska äggceller och embryon ha samlats av en embryosamlings- eller embryoproduktionsgrupp som godkänts av regionförvaltningsverket i enlighet med denna förordning och uppfylla de hälsovillkor för äggceller och embryon som anges i denna förordning.
Vid import på den inre marknaden ska äggceller och embryon uppfylla kraven i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.
Äggceller och embryon från hästdjur ska åtföljas av ett hälsointyg enligt förlaga A eller B i bilaga II till kommissionens beslut 2010/470/EU.
16 §Godkännande av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper
En embryosamlings- och en embryoproduktionsgrupp ska vara godkänd av regionförvaltningsverket. Godkännande söks skriftligen med en fritt formulerad ansökan hos regionförvaltningsverket. Ansökan ska innehålla sökandens kontaktuppgifter, uppgifter om gruppens placeringsort samt uppgifter om gruppens verksamhet och om vem som föreslås bli embryosamlingsveterinär.
För att en embryosamlingsgrupp ska bli godkänd krävs det att länsveterinären har inspekterat den och konstaterat att den uppfyller kraven i kapitel I punkt III.1 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. För att en embryoproduktionsgrupp ska bli godkänd krävs det att länsveterinären har inspekterat den och konstaterat att den uppfyller kraven i kapitel I punkterna III.1 och III.2 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Om embryosamlingsveterinären byts ska embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen skriftligen söka bemyndigande för embryosamlingsveterinären hos regionförvaltningsverket minst 5 vardagar innan den nya embryosamlingsveterinären inleder sitt arbete.
Regionförvaltningsverket ska underrätta den kommunalveterinär som avses i 18 §, Livsmedelssäkerhetsverket och jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning om godkännandet av embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen och bemyndigandet av embryosamlingsveterinären.
Livsmedelssäkerhetsverket ger en godkänd embryosamlings- och embryoproduktionsgrupp ett godkännandenummer. Livsmedelssäkerhetsverket för en förteckning över godkända embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper och gör förteckningen tillgänglig för andra medlemsstaters myndigheter och aktörer i enlighet med kommissionens beslut 2009/712/EG.
17 §Embryosamlings- och embryoproduktionsgruppers verksamhet
Kraven i kapitel I punkterna III.1.1, III.1.2 och III.1.4―III.1.9 och i kapitel III punkt II i bilaga D till direktiv 92/65/EEG ska följas i embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppens verksamhet. Embryosamlingsveterinären svarar för tillsynen över embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppens dagliga verksamhet.
Embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen får samla, behandla, förvara och sända endast sådana äggceller och embryon som uppfyller kraven i kapitel III punkt II och kapitel IV punkterna 1 och 4 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.
18 §Myndighetstillsyn av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper
Kommunalveterinären ska inspektera embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppens verksamhet i enlighet med kapitel I punkt III.1.3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Kommunalveterinären ska lämna en rapport om inspektionen till regionförvaltningsverket.
19 §Återkallande av godkännande av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper
Om kommunalveterinären vid en inspektion konstaterar att villkoren för godkännandet och verksamheten enligt denna förordning inte uppfylls, ska han eller hon ge en skriftlig anmärkning om de brister som upptäckts i embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppens verksamhet och ange en tidsfrist inom vilken bristerna ska vara avhjälpta. Om bristerna inte avhjälpts inom utsatt tid eller om bristerna är sådana att regionförvaltningsverket anser att embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppens verksamhet medför omedelbar risk för spridning av djursjukdomar, ska regionförvaltningsverket återkalla godkännandet av embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen.
Regionförvaltningsverket ska återkalla godkännandet av embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen också när gruppens verksamhet har upphört.
Regionförvaltningsverket ska underrätta den kommunalveterinär som avses i 18 §, Livsmedelssäkerhetsverket och jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning om att godkännandet av embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen återkallats.
Livsmedelssäkerhetsverket ska återkalla det godkännandenummer enligt 17 § som det gett embryosamlings- eller embryoproduktionsgruppen.
4 kap.Särskilda bestämmelser
20 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 december 2010.
Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets beslut om export av könsceller och embryon från hästdjur till en annan medlemsstat i Europeiska unionen och import från en annan medlemsstat till Finland (21/VLA/96) jämte ändringar.
21 §Övergångsbestämmelser
När det gäller sperma som producerats med stöd av jord- och skogsbruksministeriets beslut (21/VLA/96) före den 31 augusti 2010 på godkända hingststationer och äggceller och embryon som samlats med stöd av nämnda beslut före den 31 augusti 2010 är export på den inre marknaden tillåten i enlighet med övergångsbestämmelserna i artiklarna 2 och 3 i kommissionens beslut 2010/470/EU.
Rådets direktiv 92/65/EEG (31992L0065); EGT nr L 268, 14.9.1992, s. 54
Kommissionens beslut 2009/712/EG (32009D0712); EUT nr L 247, 19.9.2009, s. 13
Kommissionens beslut 2010/470/EU (32010D0470); EUT nr L 228, 31.8.2010, s. 15
Helsingfors den 17 november 2010
Jord- och skogsbruksministerSirkka-Liisa AnttilaVeterinäröverinspektörSeppo Kuosmanen