Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1578/2009

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av byggnadsskyddslagen

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 192/2009 (Publicerad 31.12.2009)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i byggnadsskyddslagen av den 18 januari 1985 ( 60/1985 ) 26 a §, sådan den lyder i lag 73/1995, samt

ändras 5 § 1 mom., 6 § 1 mom., 7 § 1 mom. samt 8, 9, 14, 16, 18, 20, 21 och 23 §, av dem 20 § sådan den lyder i lag 582/2009 och 23 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 1152/1993, som följer:

5 §

Beslut om att en byggnad ska förklaras skyddad fattas av närings-, trafik- och miljöcentralen. Närings-, trafik- och miljöcentralen kan besluta att en byggnad ska förklaras skyddad, om den har kulturhistorisk betydelse på det sätt som förutsätts i 2 § 1 mom.


6 §

I närings-, trafik- och miljöcentralens skyddsbeslut ska intas sådana föreskrifter som behövs för bevarande av det kulturhistoriska värdet hos skyddsobjektet.


7 §

Ett ärende som gäller skydd av en byggnad blir anhängigt vid närings-, trafik- och miljöcentralen på dess eget initiativ eller på framställning som gjorts till den.


8 §

Närings-, trafik- och miljöcentralen ska, innan den meddelar ett beslut, bereda byggnadens och fastighetens ägare och, om byggnaden eller fastigheten inte innehas av ägaren, även dess innehavare tillfälle att bli hörd. Närings-, trafik- och miljöcentralen ska likaså höra den kommun inom vilken byggnaden är belägen samt Museiverket.

Skyddsföreskrifterna ska om möjligt utformas i samförstånd med byggnadens och fastighetens samt det kringliggande områdets ägare och innehavare.

9 §

Sedan ett skyddsärende anhängiggjorts ska närings-, trafik- och miljöcentralen, om det kan vara fråga om ett i denna lag avsett skyddsobjekt, förbjuda att sådana åtgärder vidtas som äventyrar byggnadens kulturhistoriska värde.

Förbudet träder i kraft, då beslutet därom har delgetts, och gäller till dess ärendet har avgjorts genom beslut som vunnit laga kraft, om inte besvärsmyndigheten bestämmer annorlunda.

Närings-, trafik- och miljöcentralen ska behandla ett skyddsärende inom två år från det förbudet utfärdades.

14 §

Tillsynen över efterlevnaden av denna lag utövas av närings-, trafik- och miljöcentralerna, Museiverket och kommunernas byggnadsnämnder.

16 §

Har någon i strid med denna lag eller därpå grundade förbud eller föreskrifter ändrat, flyttat eller rivit en byggnad, kan närings-, trafik- och miljöcentralen ålägga honom att inom utsatt tid vidta de åtgärder som behövs för att återställa byggnaden i ursprungligt skick.

Vad som föreskrivs i 1 mom. tillämpas på motsvarande sätt då ägaren har försummat att sköta byggnaden på det sätt som syftet med skyddet förutsätter.

Iakttas inte ett åläggande som avses i 1 och 2 mom., har närings-, trafik- och miljöcentralen rätt att låta utföra sådana åtgärder som avses i dessa moment. Kostnaderna för åtgärderna betalas i förskott av statens medel och indrivs till staten i den ordning som föreskrivs i lagen om verkställighet av skatter och avgifter (706/2007).

18 §

För att utföra inspektioner och undersökningar som behövs med tanke på efterlevnad och tillämpning av lagen har de behöriga myndigheterna rätt att få tillträde till en byggnad om den har förklarats skyddad eller om ett ärende som gäller att förklara den skyddad är anhängigt.

Ägaren eller innehavaren av byggnaden ska meddelas minst tre dygn tidigare att en inspektion eller undersökning kommer att utföras. Om den behöriga myndigheten vägras tillträde till byggnaden, kan myndigheten begära handräckning av polisen. Bestämmelser om polisens skyldighet att ge handräckning finns i 40 § i polislagen (493/1995).

20 §

När ett skyddsärende har anhängiggjorts hos en närings-, trafik- och miljöcentral, när ett skyddsbeslut har vunnit laga kraft eller när skyddet har upphävts genom ett beslut som vunnit laga kraft, ska närings-, trafik- och miljöcentralen anmäla detta till inskrivningsmyndigheten, som därefter ska införa en anteckning om anmälan i lagfarts- och inteckningsregistret. I anmälan ska anges den fastighet på vilken byggnaden är belägen.

21 §

Har en skyddad byggnad skadats eller förstörts, ska dess ägare utan dröjsmål anmäla detta till närings-, trafik- och miljöcentralen. Centralen ska omedelbart underrätta Museiverket om saken.

Närings-, trafik- och miljöcentralen ska dessutom utan dröjsmål underrätta den i 20 § nämnda inskrivningsmyndigheten om att byggnaden förstörts. Inskrivningsmyndigheten ska stryka anteckningen om skydd av byggnaden i lagfarts- och inteckningsregistret.

23 §

Ändring i närings-, trafik- och miljöcentralens beslut i ett skyddsärende söks hos miljöministeriet.

Ändring i närings-, trafik- och miljöcentralens beslut genom vilket vidtagande av åtgärder som kan äventyra byggnadens kulturhistoriska värde interimistiskt har förbjudits, söks hos högsta förvaltningsdomstolen.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 161/2009

FvUB 18/2009

RSv 205/2009

Helsingfors den 22 december 2009

Republikens President TARJA HALONENFörvaltnings- och kommunminister Mari Kiviniemi

Till början av sidan