Lag om ändring av lagen ordnande av utfärdandet av färdskrivarkort
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 185/2009 (Publicerad 31.12.2009)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 9 juli 2004 om ordnande av utfärdandet av färdskrivarkort ( 629/2004 ) 2 § 3 punkten, 3 och 4 §, rubriken för 2 kap., 5 § 2 mom. 6 och 7 punkten samt 3 mom., 10―12 §, 13 § 1 och 2 mom., 15 § 1 mom., 16 och 17 § samt 18 § 3 mom. som följer:
2 §Definitioner
I denna lag avses med
den som utfärdar färdskrivarkort en offentlig eller enskild instans med vilken Trafiksäkerhetsverket har ingått avtal om utfärdande av färdskrivarkort.
3 §Behörig myndighet
I Finland svarar Trafiksäkerhetsverket för utfärdande och återkallande av färdskrivarkort samt för meddelanden till kommissionen i enlighet med artikel 12.3 i den rådsförordning som nämns i 1 § och för utbyte av uppgifter om färdskrivarkort med behöriga myndigheter i Europeiska unionens medlemsstater och i stater som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Trafiksäkerhetsverket är även den nationella certifieringsmyndigheten för certifikat i anslutning till färdskrivarkort.
4 §Utfärdande och återkallande av färdskrivarkort
För utfärdande av färdskrivarkort i Finland svarar Trafiksäkerhetsverket. Verket kan ingå avtal om att utfärdandet av förar- och företagskort överförs på en offentlig eller enskild instans.
Beslut om återkallande av färdskrivarkort fattas av Trafiksäkerhetsverket.
2 kap.Utfärdande av färdskrivarkort med stöd av avtal som ingås med Trafiksäkerhetsverket
5 §Avtal om utfärdande av färdskrivarkort
I ett avtal om utfärdande av färdskrivarkort skall avtalas om
förfaranden vid uttag av avgifter för färdskrivarkort och vid redovisning av avgifterna till Trafiksäkerhetsverket,
den ersättning som Trafiksäkerhetsverket betalar till tjänsteproducenten och betalningssättet, och
Utfärdandet av färdskrivarkort kan kombineras med andra tjänster som Trafiksäkerhetsverket anskaffar.
10 §Tillsyn
Trafiksäkerhetsverket utövar tillsyn över den verksamhet som bedrivs av den som utfärdar färdskrivarkort.
Den som utfärdar färdskrivarkort är trots sekretessbestämmelserna skyldig att lämna Trafiksäkerhetsverket de uppgifter verket behöver för tillsynen över verksamheten. Tjänsteproducenten ska utan dröjsmål underrätta verket om sådana förändringar i den egna verksamheten som kan ha väsentlig inverkan på utövandet av verksamheten i anslutning till färdskrivarkortstjänster.
Trafiksäkerhetsverket har rätt att utföra inspektioner på ställen där den som utfärdar färdskrivarkort utövar sin verksamhet. Utfärdaren ska dessutom se till att förhållandena är sådana att en inspektion kan utföras på ett ändamålsenligt sätt. Inspektioner får inte ske på ställen som omfattas av hemfriden.
Om den som utfärdar färdskrivarkort inte uppfyller de krav som föreskrivs i 6-8 §, vägrar att lämna uppgifter som är nödvändiga för Trafiksäkerhetsverkets tillsyn över verksamheten, hindrar eller försöker hindra inspektion av verksamhetsutrymmen eller på något väsentligt sätt bryter mot det avtal som avses i 4 § 1 mom. så att en ändamålsenlig skötsel av utfärdandet av färdskrivarkort äventyras, kan Trafiksäkerhetsverket omedelbart häva avtalet.
11 §Personregisteruppgifter
Trafiksäkerhetsverket har trots sekretessbestämmelserna rätt att få nödvändiga uppgifter ur straffregistret och fordonstrafikregistret för utredning och övervakning av att de krav som ställs på tillförlitligheten hos den som utfärdar färdskrivarkort är uppfyllda. En uppgift om brott kan som grund för hävande av avtal utlämnas till den som utfärdar färdskrivarkort.
12 §Tystnadsplikt
Den som utfärdar färdskrivarkort eller en anställd hos denne får inte för utomstående röja sådana uppgifter som de i samband med bedömning av tillförlitlighet enligt 7 § fått om brott begånget av en i nämnda paragraf avsedd person och som Trafiksäkerhetsverket med stöd av 11 § har lämnat ut till tjänsteproducenten.
13 §Sökande av rättelse och ändringssökande
I ett beslut om färdskrivarkort som fattats av den som utfärdar färdskrivarkort får ändring inte sökas genom besvär. Rättelse av beslutet får yrkas hos Trafiksäkerhetsverket. Rättelseyrkandet ska framställas inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. Till ett beslut ska fogas en anvisning om rättelseyrkande.
I ett beslut som Trafiksäkerhetsverket fattat med anledning av ett rättelseyrkande eller i ett beslut som verket i övrigt fattat med stöd av denna lag får ändring sökas på det sätt som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen (586/1996).
15 §Straffbestämmelser
Den som utfärdar färdskrivarkort utan avtal med Trafiksäkerhetsverket ska för olagligt utfärdande av färdskrivarkort dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
16 §Avgift för färdskrivarkort
För färdskrivarkort tas för Trafiksäkerhetsverket ut en avgift i enlighet med lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992).
17 §Närmare bestämmelser
Närmare bestämmelser om utfärdande av färdskrivarkort och om de i 4 § 1 mom. avsedda uppgifter som Trafiksäkerhetsverket har i egenskap av tillhandahållare av färdskrivarkortstjänster utfärdas genom förordning av statsrådet.
18 §Ikraftträdande
Ett avtal som avses i 5 § 4 mom. kan första gången ingås för kortare tid än tre år, om det är nödvändigt för att utfärdandet av färdskrivarkort senare eventuellt ska kunna kombineras med annat avtal med Trafiksäkerhetsverket om tillhandahållande av tjänster.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010.
Bestämmelserna i denna lag om avtal som ingåtts med Trafiksäkerhetsverket gäller också avtal som ingåtts med Fordonsförvaltningscentralen.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 208/2009
KoUB 23/2009
RSv 203/2009
Helsingfors den 22 december 2009
Republikens President TARJA HALONENTrafikminister Anu Vehviläinen