Jord- och skogsbruksministeriets förordning om förhindrande av spridning av aviär influensa hos vilda fåglar
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 226/2006
- Ursprunglig publikation
- Häfte 38/2006 (Publicerad 5.4.2006)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 8 § 4 mom. och 12 § 1 mom. 2 och 11 punkten i lagen av den 18 januari 1980 om djursjukdomar (55/1980), 5 § i lagen av den 16 december 1960 om bekämpande av djursjukdomar, som med lätthet kan sprida sig (488/1960) samt 5 § 1 mom. och 6 § 1 mom. i förordningen av den 22 december 1994 om bekämpning av djursjukdomar vid djurtransporter (1363/1994), av dem 12 § 1 mom. 2 och 11 punkten i lagen om djursjukdomar sådana de lyder i lag 809/1992, som följer:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Syfte och tillämpningsområde
Syftet med denna förordning är att förhindra spridning av aviär influensa hos vilda fåglar.
De åtgärder, förbud, villkor och begränsningar som föreskrivs i denna förordning skall tillämpas på de skydds- och övervakningszoner som upprättas med stöd av 4 § i förordningen om bekämpning av djursjukdomar vid djurtransporter (1363/1994) förutsatt att
det på ett smittoområde, kring vilket zonerna har upprättats, hos vilda fåglar förekommer högpatogen aviär influensa av subtyp H5 som misstänks eller har bekräftats vara av neuraminidastyp N1, och
det i jord- och skogsbruksministeriets förordning om upprättande av zoner hänvisas till denna förordning.
2 §Genomförandet av Europeiska gemenskapens regelverk
Genom denna förordning genomförs kommissionens beslut (2006/115/EG), nedan kallat kommissionens beslut 2006/115/EG, om vissa skyddsåtgärder i samband med högpatogen aviär influensa hos vilda fåglar i gemenskapen och om upphävande av besluten 2006/86/EG, 2006/90/EG, 2006/91/EG, 2006/94/EG, 2006/104/EG och 2006/105/EG.
3 §Definitioner
I denna förordning avses med
smittoområde ett område inom vilket det hos vilda fåglar förekommer högpatogen aviär influensa av subtyp H5 som misstänks eller har bekräftats vara av neuraminidastyp N1,
skyddszon ett område vars gräns på alla ställen ligger på minst tre kilometers avstånd från det smittade området och i vilken smittoområdet ingår,
övervakningszon ett område vars gräns på alla ställen ligger på minst tio kilometers avstånd från smittoområdet och i vilken skyddszonen ingår,
fjäderfä alla fåglar som föds upp eller hålls i fångenskap för produktion av kött, konsumtionsägg eller andra produkter, för vidmakthållande av stammen för fjädervilt eller för alla former av program för uppfödning med tanke på produktion av ovan nämnda fåglar,
andra fåglar i fångenskap sådana andra fåglar än de som anges i punkt 4, som hålls i fångenskap för uppvisningar, utställningar, tävlingar, uppfödning, försäljning eller andra skäl inklusive fåglar för djurparker, cirkusar, nöjesparker och försökslaboratorier samt fåglar som hålls som sällskapsdjur, samt
djurhållningsplats ett eller flera hägn eller en eller flera anläggningar, byggnader eller andra platser där djur hålls, föds upp eller hanteras, med undantag av slakterier och små slakterier, transportmedel, gränskontrollstationer samt laboratorier som isolerar virus av aviär influensa.
Dessutom används i förordningen begrepp som definieras i artikel 1.2 i kommissionens beslut 2006/115/EG.
2 kap.Bestämmelser om skyddszon
4 §Länsveterinärens och kommunalveterinärens uppgifter
Länsveterinären skall göra upp en förteckning över sådana djurhållningsplatser för fjäderfä som finns inom en skyddszon.
Kommunalveterinären skall regelbundet besöka alla djurhållningsplatser inom skyddszonen i enlighet med länsveterinärens anvisningar. I samband med besöket på djurhållningsplatsen skall kommunalveterinären ge anvisningar om hur man på djurhållningsplatsen kan effektivera sådana åtgärder som är nödvändiga för skyddandet av fjäderfä såsom att man rengör sig innan man går in i anläggningen, använder skyddskläder samt rengör och desinficerar utrymmen och arbetsredskap.
5 §Förbud mot att hålla fjäderfä utomhus inom en skyddszon
Inom en skyddszon är det förbjudet att hålla fjäderfä utomhus. Förbudet gäller också djurhållningsplatser som bedriver ekologisk produktion. Förbudet gäller emellertid inte djurparker som avses i 20 § i djurskyddslagen (247/1996).
Länsveterinären kan dock på ansökan av den som äger eller innehar en fjäderfäbesättning bevilja tillstånd att hålla fjäderfä utomhus inom skyddszonen, om hållandet av fjäderfäna inomhus skulle medföra avsevärd olägenhet för djurens välbefinnande eller om det för beviljande av tillstånd finns ett annat välgrundat skäl.
Beviljandet av tillstånd förutsätter att fåglarna hålls i ett utehägn som är täckt och skyddat av nät eller på något annat motsvarande sätt, så att vilda fåglar inte kan komma i kontakt med de fjäderfän som hålls i utehägnet. Tillstånd kan inte beviljas, om både vattenfåglar som föds upp i hägn och fjäderfä för kommersiell kött- eller äggproduktion hålls på en och samma djurhållningsplats eller om det i djurhållningsplatsens närhet finns viktiga rast- eller uppehållsplatser för vilda fåglar.
6 §Transportförbud inom en skyddszon
Följande åtgärder är förbjudna inom en skyddszon:
avlägsnande av fjäderfä och andra fåglar i fångenskap från djurhållningsplatsen,
förande av fjäderfä och andra fåglar i fångenskap till djurutställningar och motsvarande evenemang,
transport av fjäderfä och andra fåglar i fångenskap genom zonen, utom transitering på huvudleder eller järnväg samt transport till ett slakteri eller ett litet slakteri för direkt slakt,
transport av kläckägg från zonen,
transport av färskt kött, malet kött, maskinurbenat kött, köttberedningar och köttprodukter från viltlevande fågelvilt från zonen med undantag av transport till hantering i enlighet med jord- och skogsbruksministeriets förordning om krav i fråga om vissa djursjukdomar vid produktion, bearbetning och distribution av animaliska livsmedel (13/VLA/2004) samt transport av köttprodukter som har hanterats på nämda sett. Förbudet gäller dock inte sådan transport av färskt kött, malet kött, mekaniskt urbenat kött, köttberedningar och köttprodukter från viltlevande fågelvilt utanför zonen som uppfyller villkoren i kommissionens beslut 2006/115/EG artikel 8 e eller f.
sådan transport av färskt kött, malet kött, mekaniskt urbenat kött, köttberedningar och köttprodukter från fjäderfä eller andra fåglar i fångenskap från zonen som inte nämns i artikel 8 i kommissionens beslut 2006/115/EG,
transport av obearbetat, använt strö samt fjäderfägödsel utanför zonen med undantag av transport till hantering i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1774/2002 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel, nedan kallad biproduktförordningen, samt
transport av sådana fjädrar och delar av fjädrar utanför zonen som inte har behandlats i enlighet med biproduktförordningen, som har producerats av fåglar utanför skyddszonen eller som inte har behandlats med vattenånga eller med någon annan metod som säkerställer att inga patogener återstår.
Länsveterinären kan emellertid bevilja tillstånd till en förbjuden åtgärd i den utsträckning som avses i artikel 6 eller 7 i kommissionens beslut 2006/115/EG och på de villkor veterinären bestämmer, förutsatt att transporten inte orsakar risk för spridning av aviär influensa.
7 §Krav som gäller tillåtna transporter
Sådana råvaror och produkter som avses i 6 § 1 mom. 5―8 punkten, som det inte är förbjudet att transportera inom en skyddszon, skall under alla stadier av produktionen hanteras, förvaras och transporteras så att verksamheten inte orsakar risk för att ett eventuellt virus av aviär influensa kan överföras till sådana produkter som tillverkas av fåglar utanför zonen.
8 §Krav som gäller hälsointyg och transportdokument
Om man transporterar kläckägg från en skyddszon utanför finskt territorium, skall det djurhälsointyget som åtföljer transporten innehålla följande fras: "Denna sändning uppfyller djurhälsovillkoren i kommissionens beslut 2006/115/EG."
Om man transporterar från en skyddszon sådana fjädrar eller delar av fjädrar från fjäderfä som behandlats med vattenånga eller med någon annan metod om vilken det inte bestäms i biproduktförordningen, skall i det handelsdokument som åtföljer transporten i enlighet med kapitel X i bilaga 2 till biproduktförordningen finnas en anteckning om hur produkterna behandlats.
3 kap.Bestämmelser om övervakningszon
9 §Länsveterinärens och kommunalveterinärens uppgifter
Länsveterinären skall göra upp en förteckning över sådana djurhållningsplatser för fjäderfä som finns inom en övervakningszon.
Kommunalveterinären skall vid behov ge anvisningar till djurhållningsplatser inom övervakningszonen om hur man på djurhållningsplatsen kan effektivera sådana åtgärder som är nödvändiga för skyddandet av fjäderfä såsom att man rengör sig innan man går in i anläggningen, använder skyddskläder samt rengör och desinficerar utrymmen och arbetsredskap.
10 §Förbud mot att hålla fjäderfä utomhus inom en övervakningszon
Inom en övervakningszon är det förbjudet att hålla fjäderfä utomhus. Förbudet gäller också djurhållningsplatser som bedriver ekologisk produktion. Förbudet gäller emellertid inte djurparker som avses i 20 § i djurskyddslagen (247/1996).
Länsveterinären kan dock på ansökan av den som äger eller innehar en fjäderfäbesättning och då de förutsättningar som anges i 5 § 2 och 3 mom. uppfylls bevilja tillstånd att hålla fjäderfän utomhus inom övervakningszonen.
11 §Transportförbud inom en övervakningszon
Följande åtgärder är förbjudna inom en övervakningszon:
flyttning av fjäderfä eller andra fåglar i fångenskap från zonen under de 15 närmast följande dygnen efter det att jord- och skogsbruksministeriets förordning om upprättandet av en övervakningszon trätt i kraft, samt
förande av fjäderfä eller andra fåglar i fångenskap till djurutställningar eller motsvarande evenemang.
Länsveterinären kan emellertid bevilja tillstånd till en förbjuden åtgärd i den utsträckning som avses i artikel 6.2 i kommissionens beslut 2006/115/EG och på de villkor veterinären bestämmer, förutsatt att transporten inte orsakar risk för spridning av aviär influensa.
4 kap.Särskilda bestämmelser
12 §Åtgärdernas och begränsningarnas varaktighet
De åtgärder, förbud, villkor och begränsningar som föreskrivs i denna förordning skall tillämpas inom skydds- och övervakningszoner tills jord- och skogsbruksministeriets förordning om upprättande av zoner upphävs.
13 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 5 april 2006.
Kommissionens beslut 2006/115/EG; EGT nr L 48, 18.2.2006, s. 28
Helsingfors den 31 mars 2006
Jord- och skogsbruksminister Juha KorkeaojaÖverinspektör Johanna Wallius