Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

466/2002

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets beslut om de krav i fråga om djursjukdomar som ställs vid import från tredje land av vissa djur samt embryon och könsceller från dem

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 73/2002 (Publicerad 12.6.2002)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut

ändras bilaga VII till jord- och skogsbruksministeriets beslut av den 14 mars 1997 om de krav i fråga om djursjukdomar som ställs vid import från tredje land av vissa djur samt embryon och könsceller från dem ( 231/1997 ), sådan den lyder i förordning 516/2001, som följer:

Denna förordning träder i kraft den 15 juni 2002.

Helsingfors den 7 juni 2002

Jord- och skogsbruksminister Jari KoskinenVeterinärinspektör Sirpa Kemilä

Bilaga VII

Hundar och katter

Hundar och katter får importeras till Finland från tredje land med iakttagande av följande villkor:

1. Villkor som gäller rabies vid import från rabiesfria länder (Island, Australien, Nya Zeland och Japan)

1.1. Hundar och katter får importeras förutsatt att djuret på avgångsdagen inte har uppvisat några symtom på smittsamma sjukdomar.

1.2. Importören skall genom tillförlitliga dokument visa att importen skett antingen direkt från ifrågavarande rabiesfria tredje land, genom ett annat rabiesfritt tredje land eller genom andra länder så att djuret inte har avlägsnats från tullområdet under transporten.

1.3. Är de ovan nämnda handlingarna bristfälliga i fråga om anteckningarna eller i övrigt sådana att tullmyndigheten inte på basis av dem kan tillåta import, kan en gränsveterinär, som på importörens bekostnad kallats till platsen, på villkor som veterinären ställer tillåta import av djuret.

2. Villkor som gäller rabies vid import från Förenta Staterna, Kanada och Schweiz

2.1. Hundar och katter får importeras med iakttagande av följande villkor:

a) djuret har på avgångsdagen inte uppvisat några symtom på smittsamma sjukdomar, samt

b) djuret åtföljs av ett vaccinationsintyg eller en annan handling med veterinärens anteckning om att djuret har vaccinerats mot rabies med ett vaccin som nämns i bilaga VIII minst 30 dygn och högst 12 månader före importen; vid förnyad vaccinering krävs inte 30 dygns väntetid; vaccinationen kan ges tidigast vid fyra veckors ålder.

2.2. Vid import av hundar och katter som är yngre än 12 veckor krävs inte vaccinering mot rabies, men djuret måste åtföljas av antingen

a) en handling av vilken framgår att djurets moder har vaccinerats mot rabies med ett vaccin som nämns i bilaga VIII, eller

b) ett veterinärintyg över en utförd klinisk undersökning av vilket framgår att djuret inte har uppvisat några symtom på smittsamma sjukdomar. Detta intyg är i kraft tio dygn efter dagen för utfärdandet.

2.3. Om en hund eller katt som importeras till landet saknar något av de nämnda intygen eller handlingarna eller om dessa intyg eller handlingar är bristfälliga i fråga om rabiesanteckningarna eller språkligt i övrigt sådana att tullmyndigheten inte på basis av dem kan tillåta import, kan en gränsveterinär, som på importörens bekostnad kallats till platsen, på villkor som veterinären ställer tillåta import av djuret.

3. Villkor som gäller rabies vid import från annat tredje land

3.1. Hundar och katter får importeras med iakttagande av följande villkor:

a) djuret har på avgångsdagen inte uppvisat några symtom på smittsamma sjukdomar, samt

b) djuret åtföljs av ett vaccinationsintyg eller en annan handling med veterinärens anteckning om att djuret har vaccinerats mot rabies med ett vaccin som nämns i bilaga VIII minst 30 dygn och högst 12 månader före importen; vid förnyad vaccinering krävs inte 30 dygns väntetid; vaccinationen kan ges tidigast vid fyra veckors ålder.

3.2. Om de ovan nämnda intygen eller handlingarna saknar anteckning om vaccinering mot rabies tillåts införseln av djuret inte och djuret skall genast återsändas eller, om detta inte är möjligt, avlivas under övervakning av gränsveterinären.

4. Villkor som gäller echinococcos

4.1. Hundar och katter som importeras från tredje land skall åtföljas av ett veterinärintyg, av vilket framgår att de högst 30 dagar innan de anlände till Finland har getts en lämplig dos av ett för denna djurart godkänt läkemedel innehållande prazikvantel mot bandmask som orsakar echinococcos.

4.2. Villkoret i punkt 4.1. tillämpas inte på djur som är yngre än 12 veckor och som importeras från Förenta Staterna, Kanada och Schweiz, inte heller på djur som införs inom 24 timmar från det att de har utförts från Finland.

4.3. Om en i punkt 4.1. avsedd handling är bristfällig på så sätt att tullmyndigheten inte på basis av den kan tillåta att ett djur förs in i landet, kan tullmyndigheten bestämma att djuret på importörens bekostnad skall sändas till en karantän som godkänts av jord- och skogsbruksministeriet. Om inte detta är möjligt kan tullmyndigheten vidta andra sådana åtgärder som nämns i 16 § lagen om veterinär gränskontroll (1192/1996).

5. Hundar och katter som importeras i kommersiellt syfte

5.1. Om avsikten är att sälja, förmedla eller på motsvarande sätt överlåta en hund eller katt som importeras eller att använda den för idkande av näring, skall följande villkor iakttas förutom bestämmelserna i 1―4 punkten:

a) hunden har vaccinerats mot valpsjuka,

b) djuret kan identifieras med hjälp av en tatuering eller ett mikrochips enligt internationell ISO-standard,

c) djuret åtföljs av en individuell registerbok eller någon annan handling av vilken uppgifterna om identifiering, vaccination och medicinering mot echinococcos framgår, samt

d) djuret genomgår en veterinär gränskontroll på det sätt som bestäms särskilt.

5.2. Kraven i punkt 5.1. tillämpas inte på djur som enskilda personer har med sig och som inte är avsedda att säljas, förmedlas eller överlåtas på något motsvarande sätt.

6. Villkor som gäller intyg och andra handlingar

6.1. De intyg och andra handlingar som avses i denna bilaga skall vara skrivna på finska, svenska, norska, danska, engelska eller tyska. Av dem skall framgå

a) behörigt förtydligade, namnet på och ställningen för den veterinär som utfärdat intyget eller som gjort en anteckning i handlingen,

b) datum och plats för utfärdande,

c) namnet på det rabiesvaccin som använts och partiets nummer, samt

d) namnet på använt läkemedel mot echinococcos, dosering och tillförselsätt.

6.2. Intygen och de andra handlingarna skall visas upp för tullmyndigheten i samband med importen.

Till början av sidan