Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

6/2001

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 2/2001 (Publicerad 15.1.2001)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut

ändras i förordningen den 28 november 2000 om behandling av animaliskt avfall ( 1022/2000 ) 1 § 2 mom., 6 § 1 mom. 7 och 8 punkt, 26 §, och 27 § 1 mom. 2 punkt, och [1]

fogas till förordningen en ny 5 a §, till 6 § 1 mom. en ny 9 punkt, till förordningen en ny 6 a § samt till [2] förordningen en ny bilaga 5 som följer:

1 §Mål och tillämpningsområde


Denna förurdning tillämpas på insamling, transport, lagring, behandling och använding av animaliskt avfall. Förordningen tillämpas samt på användningen av döda djur i framställningen av foder.


5 a §Förbud mot användning av produkter av döda djur

Döda och dödfödda djur samt djur som har avlivats för annat ändamål än livsmedelsproduktion får inte användas vid framställning av foder, om fodret används vid utfodring av djur som är avsedda för livsmedelsproduktion.

6 §Behandling av animaliskt lågriskavfall

Animaliskt lågriskavfall skall behandlas


7)

vid en anläggning för bearbetning av pälsdjurkroppar, eller

8)

genom förbränning, nedgrävning eller kompostering i enlighet med bilaga 3, eller

9)

i fråga om framställning av fiskmjöl, dikalciumfosfat från avfettade ben och hydrolyserat protein i enlighet med bilaga 5.


6 a §Framställning, transport och lagring av fiskmjöl, dikalciumfosfat från avfettade ben och hydrolyserat protein

Lagring av fiskmjöl är tillåten endast i ett lager som godkänts för detta ändamål. Godkännande av lagret skall sökas genom skriftlig ansökan hos Kontrollcentralen för växtproduktion. Kontrollcentralen för växtproduktion skall inspektera lagret innan frågan om godkännande avgörs. Godkännande behövs likväl inte för ett lager som är beläget i samband med platsen för framsällning av fiskmjöl eller i dess omedelbara närhet.

Vid framställning, transport och lagring av fiskmjöl, dikalciumfosfat från avfettade ben och hydrolyserat protein eller produkter framställda av dessa skall dessutom iakttas kraven i bilaga 5.

26 §Återkallande av godkännande

Tillsynsmyndigheten skall återkalla godkännandet av ett lager för obehandlat animaliskt avfall, ett lager för fiskmjöl eller en anläggning för bearbetning av animaliskt avfall för viss tid eller helt och hållet om

1)

villkoren för godkännandet inte längre uppfylls, bristen inte är obetydlig eller bristen trots uppmaning inte har avhjälpts,

2)

verksamheten medför allvarlig fara för människors eller djurs hälsa,

3)

sådana uppgifter om verksamheten som har inverkat på godkännandet har varit felaktiga eller bristfälliga, eller

4)

verksamheten har upphört.

27 §Anmälningar

Kontrollcentralen för växtproduktion skall utan dröjsmål underrätta


2)

jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelning samt de tillsynsmyndigheter som avses i 1 punkten

a)

om beslut som centralen fattat gällande ärenden om godkännande av anläggningar för bearbetning av animaliskt avfall,

b)

om beslut om återkallande av godkännandet av en anläggning samt

c)

om beslut om godkännande och återkallande av godkännandet av lager för fiskmjöl.



Denna förordning träder i kraft den 15 januari 2001 och gäller till den 30 juni 2001.

Rådets beslut 2001/9/EG (32001D0009), EGT nr L 2, 5.1.2001, s. 32

Kommissionens beslut om forbud mot användning av vissa biprodukter av animalskt ursprung i djurfoder av den 27 december 2000

Helsingfors den 9 januari 2001

Jord- och skogsbruksminister Kalevi HemiläAvdelningschef Jaana Husu-Kallio

Bilaga 5

KRAV PÅ FRAMSTÄLLNING, TRANSPORT, LAGRING OCH BEHANDLING AV FISKMJÖL, DIKALCIUMFOSFAT FRÅN AVFETTADE BEN OCH HYDROLYSERAT PROTEIN

Fiskmjöl skall framställas i bearbetningsanläggningar som endast framställer fiskmjöl och som har godkänts för detta ändamål av Kontrollcentralen för växtproduktion.

Dikalciumfosfat från avfettade ben skall framställas i bearbetningsanläggningar som godkänts av Kontrollcentralen för växtproduktion.

Dikalciumfosfat från avfettade ben skall

― erhållas från ben som lämpar sig för livsmedel efter besiktning både före och efter slakt,

― framställas genom en process som garanterar att allt benmaterial finfördelas och sedan avfettas med hett vatten samt behandlas med utspädd saltsyra (lägsta koncentration 4 %, pH < 1,5) i minst två dagar följt av en behandling av den fosforhaltiga vätska som erhålls med kalk, vilket leder till en utfällning av dikalciumfosfat vid pH 4―7. Denna utfällning skall lufttorkas med en ingångstemperatur på 65―325°C och en sluttemperatur på 30―65°C eller med en motsvarande process.

Hydrolyserat protein skall framställas i bearbetningsanläggningar som endast framställer hydrolyserat protein och som har godkänts av Kontrollcentralen för växtproduktion.

Hydrolyserat protein från hudar och skinn skall

― erhållas från hudar och skinn från djur som har slaktats i ett slakteri och vars slaktkroppar har förklarats tjänliga som livsmedel efter besiktning både före och efter slakt,

― framställas genom en process som är utformad för att minimera kontaminering av hudarna och skinnen genom bearbetning av det obehandlade materialet genom insaltning, behandling med kalk och grundlig sköljning, följt av behandling av materialet i pH > 11 i > 3 timmar vid temperaturen > 80°C följt av värmebehandling vid > 140°C i 30 minuter vid > 3,6 bar, eller behandling i en motsvarande process.

― det tas prov på efter bearbetningen och det skall ha en molekylvikt på under 10 000 Dalton.

Fiskmjöl skall transporteras direkt från bearbetningsanläggningarna till de anläggningar som framställer foder med transportmedel som inte samtidigt transporterar andra foderråvaror. Om transportmedel därefter används för transport av andra produkter skall det rengöras noga och besiktigas både före och efter transporten av fiskmjöl.

Fotnoter

  1. 1.

    Den märkta texten har rättat (2001), Originaltexten lydde:

    7 och 8 punkt och 26 §, och

  2. 2.

    Den märkta texten har rättat (2001), Originaltexten lydde:

    en ny 6 a §, till 27 § 1 mom. 2 punkten en ny c underpunkt samt till

Till början av sidan