Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

170/2000

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om ändring av vattenförordningen

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 21/2000 (Publicerad 24.2.2000)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av miljöministern

upphävs i vattenförordningen av den 6 april 1962 ( 282/1962 ) 28, 29 och 71 §, av dessa lagrum 28 § sådan den lyder i förordning 690/1986 samt 29 § sådan den lyder i förordning 80/1995,

ändras 1 kap. jämte ändringar, rubriken till 2 kap., 34 och 35 §, 36 § 1 mom., 37―39 §, 74 § 4 mom., 74 a § 2 mom., 79 § 2 mom, 80 § och 83―85 §, av dessa lagrum rubriken för 2 kap., 34 och 35 §, 36 § 1 mom. samt 37―39 § sådana de lyder i nämda förordning 690/1986, 74 § 4 mom. och 74 a § 2 mom. sådana de lyder i nämda förordning 80/1995, 85 § sådan den lyder delvis ändrad i sist nämnda förordning och 79 § 2 mom sådana den lyder i förordningar 428/1970, samt

fogas till förordningen en ny 45 a § som följer:

1 kap.Registren

1 §

I vattenbeslutsregistret skall till nödvändiga delar införas

1)

uppgifter för identifiering av beslutet,

2)

uppgifter om parterna,

3)

klassificering enligt ärendets natur,

4)

uppgifter om beslutets innehåll,

5)

uppgifter om konstruktioner eller funktioner som har verkningar på vattendraget eller som annars är av allmän betydelse,

6)

uppgifter om beslutets verkningsområde,

7)

uppgifter om beslutets förhållande till andra beslut,

8)

uppgifter om ändring har sökts och om besvärsinstansernas avgöranden.

Vattenbeslutsregistret kan kompletteras med kartor.

2 §

De grundade allmänna lokala farleder och allmänna flottleder skall utmärkas på karta hos miljötillståndsverket.

3 §

Vid miljötillståndsverket förs offentliga register enligt vattenlagen 5 kap 58 § och 8 kap. 18 § 2 mom., i vilket antecknas de flottningsföreningar och bolag för vattenreglering som arbetar inom verkets verksamhetsområde. Om en sådan förening eller ett sådant bolag arbetar inom två miljötillståndsverks verksamhetsområden, görs anteckningarna i det miljötillståndsverks register inom vars verksamhetsområde föreningens eller bolagets hemort är belägen.

4 §

I fråga om flottningsföreningar skall i miljötillståndsverkets register antecknas

1)

föreningens namn,

2)

den kommun som är föreningens hemort,

3)

området för samfälld flottning,

4)

styrelsemedlemmarnas namn och hemkommun enligt lagen om hemkommun (201/1994),

5)

hur föreningens namn tecknas,

6)

vem som har rätt att teckna föreningens namn,

7)

när föreningens stadgar och eventuella ändringar i dem stadfästs.

Till anmälningen fogade avskrifter av beslut genom vilka föreningens reglemente fastställts eller ändrats skall förvaras som bilagor till registret.

5 §

I fråga om bolag för vattenreglering skall i miljötillståndsverkets register antecknas

1)

bolagets namn,

2)

den kommun som är bolagets hemort,

3)

den i vattenbeslutsregistret antecknade reglering som bolaget handhar,

4)

styrelsemedlemmarnas namn och hemkommun enligt lagen om hemkommun,

5)

hur bolagets namn tecknas,

6)

vem som har rätt att teckna bolagets namn,

7)

när bolagets stadgar och eventuella ändringar i dem stadfästs.

I fråga om bilagor till registret gäller på motsvarande sätt föreskrifterna i 7 § 2 mom..

2 kap.Kommunens miljövårdsmyndighet

34 §

Om kommunens miljövårdsmyndighet i enlighet med 20 kap. 2 § 2 mom. vattenlagen (264/1961) anvisar en sakägare att i ett ärende som gäller dikning ansöka om dikningsförrättning, skall den samtidigt lämna ärendet oprövat.

35 §

Då kommunens miljövårdsmyndighet överför ett ärende till miljötillståndsverket för behandling, skall den utan dröjsmål tillställa miljötillståndsverket ett protokollsutdrag rörande ärendet och övriga därtill hörande handlingar samt i sitt beslut ange orsaken till att ärendet överförs till miljötillståndsverket.

36 §

I ärenden som rör läggande, ändring eller underhåll av diken, vattenledningar och avlopp skall kommunens miljövårdsmyndighet av den sökande kräva, eller på annat sätt införskaffa, erforderliga tillbudsstående utredningar om dikets, vattenavledningens eller avloppets riktning, utlopp och storlek samt om andra omständigheter som inverkar på avgörandet av ärendet.


37 §

Vid handläggningen av ärenden som avses i 1 kap. 16 § vattenlagen angående begränsning av förbrukningen av hushållsvatten skall kommunens miljövårdsmyndighet beakta att det finns tillräckligt med vatten och förbrukarnas behov. I beslutet skall såvitt möjligt också tas in föreskrifter för den händelse att omständigheterna förändras, likaså bestämmas om huruvida föreskrifterna gäller tills vidare eller under en viss tid.

38 §

Ordföranden för kommunens miljövårdsmyndighet skall för en syneförrättare som förordnats med stöd av 5 kap. 5 § 2 mom. vattenlagen utfärda ett skriftligt förordnande.

39 §

I en anmälan till kommunens miljövårdsmyndiheter om sysslomän i ett dikningsbolag eller ett bolag för vattenreglering skall sysslomännens namn och adresser uppges. Sysslomännen skall utan dröjsmål anmäla till miljövårdsnämnden om val av en ny syssloman.

Ansökningsmål rörande vattendrag

45 a §

I ansökan skall ingå en uppskattning av om projektet orsakar verkningar som strider mot naturvårdslagen (1096/1996), mot vattenlagen 1 kap. 15 a § eller 1 kap. 17 a §.

74 §


De kopior av syneförrättningshandlingarna som avses i 18 kap. 9 och 9 a § vattenlagen skall sändas till de kommunala miljövårdsmyndigheterna inom företagets verkningsområde, till miljötillståndsverket, till regionala miljöcentralen, till arbetskrafts- och näringscentralen, Forststyrelsen, vägverket, sjöfartsverket, Museiverket samt till andra statliga myndigheter som i den sak som avses i ansökan inom sitt verksamhetsområde bevakar allmänt intresse eller som förvaltar eller övervakar ett område, en anläggning eller en anordning som berörs av ärendet. Handlingarna skall därutöver sändas till Finlands miljöcentral för kännedom.

74 a §


Om en förrättningsingenjör från sin anställning inom miljöförvaltningen flyttar över till en anställning hos någon annan statlig myndighet, kan miljötillståndsverket av särskilda skäl bestämma att han skall fortsätta uppdraget, om han och nämnda myndighet samtycker till detta.

79 §


Ett i 1 mom. avsett förordnande får dock inte meddelas för en dikningsförrättning som gäller en sådan dikning för vilken till någon del fordras tillstånd av miljötillståndsverket, eller som avsevärt inverkar på vattendraget.

80 §

Den i 19 kap. 5 § vattenlagen avsedda uppmaningen av förrättningsingenjören till den som ansökt om förrättningen att ansöka om tillstånd till detta av miljötillståndsverket skall meddelas skriftligen, varvid orsaken till att tillstånd fordras samtidigt bör uppges.

83 §

Om miljötillståndsverket handlägger en ansökan som avser inrättande, ändring eller indragning av en allmän lokal farled skall det, innan ärendet avgörs, inhämta sjöfartsverkets utlåtande.

84 §

Då miljötillståndsverkets beslut har vunnit laga kraft eller, om ändring i beslut har sökts, tillståndsverket på det sätt som avses i 17 kap. 7 § vattenlagen fått del av en domstols laga kraft vunna avgörande, skall tillståndsverket, om någon i utslaget beviljats rätt att varaktigt nyttja fast egendom som tillhör en annan, i den avsikt som nämns i 21 kap. 8 § vattenlagen tillställa föraren av fastighetsregistret en avskrift av beslutet.

85 §

När tillstånd har erhållits till ett företag eller en åtgärd som avses i 2―10 kap. vattenlagen, skall den som utför åtgärden innan den vidtas eller företaget påbörjas meddela den regionala miljöcentralen och kommunens miljövårdsmyndighet om tidpunkten för åtgärden påbörjas och om tillståndbeslutets datum och vem som har meddelat beslutet.

Är åtgärden till sina verkningar av den arten att miljötillståndsverkets tillstånd inte behövs, skall den i 12 kap. 16 § vattenlalgen avsedda anmälan göras innan åtgärden vidtas till den myndighet som nämns i 1 mom.. Anmälan skall innefatta en redogörelse för åtgärdens art och inverkan på vattendraget samt för var och när åtgärden kommer att vidtas.

När tillstånd för byggande av en damm som avses i dammsäkerhetslagen (413/1984) har erhållits, skall både den regionala miljöcentralen och miljövårdsmyndigheterna i den kommunen senast en månad i förväg underrättas om när dammbygget inleds och dammen tas i bruk.


Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2000.

Helsingfors den 18 februari 2000

Republikens President MARTTI AHTISAARIMiljöminister Satu Hassi

Till början av sidan