1324/1997
Dokumentversioner
Given i Helsingfors den 30 december 1997
Förordning om poster som skall hänföras till verksamhetskapitalet i pensionskassor som bedriver verksamhet enligt lagen om pension för arbetstagare
På föredragning av social- och hälsovårdsministern föreskrivs med stöd av 83 b § och 83 c § 2 mom. lagen den 27 november 1992 om försäkringskassor (1164/1992), sådana de lyder i lag 1322/1997:
1 §
Till det verksamhetskapital som avses i 83 b § lagen om försäkringskassor (1164/1992) hänförs
1) det garantikapital eller den grundfond som betalts i pengar,
2) reservfonden och övriga fonder av det egna kapitalet,
3) eget kapital som bildats av överskott för räkenskapsperioden och tidigare räkenskapsperioder,
4) de frivilliga reserveringar som avses i 17 § bokföringslagen (655/1973),
5) det tilläggsförsäkringsansvar som avses i 79 § 2 mom. lagen om försäkringskassor,
6) skillnaden mellan tillgångarnas gängse värden och bokföringsvärden i balansräkningen om den är positiv, till den del skillnaden inte kan anses vara av exceptionell karaktär,
7) sådana borgensförbindelser och säkerheter som enligt förordningen om täckning för försäkringskassors ansvarsskuld (1781/1995) kan godkännas som täckning för ansvarsskuld i samband med en försäkringskassas skuldförbindelser,
8) på ansökan av pensionskassan och med social- och hälsovårdsministeriets samtycke högst fem procent av delägarnas lönesumma som utgör grund för den årspremie som motsvarar de grunder som ministeriet utfärdat med stöd av 12 § 1 mom. 4 punkten lagen om pension för arbetstagare (395/1961), samt
9) på ansökan av pensionskassan och med ministeriets samtycke övriga poster som kan jämställas med de poster som nämns i 1―8 punkten.
I en sådan pensionskassa som har både lagstadgat pensionsskydd och ett frivilligt tilläggspensionsskydd som kompletterar detta, kan sådana poster som avses i 1 mom. 1―4, 6 och 7 punkten hänföras till verksamhetskapitalet till den del de hör till en avdelning som bedriver lagstadgat pensionsskydd eller ingår i nämnda avdelnings tillgångar.
2 §
Från verksamhetskapitalet avdras enligt vad social- och hälsovårdsministeriet närmare beslutar
1) förlusten för räkenskapsperioden och tidigare räkenskapsperioder,
2) skillnaden mellan bokföringsvärdena i balansräkningen och tillgångarnas gängse värden, om den är positiv, samt
3) alla med skulder jämförbara poster som inte upptagits i balansräkningen och i fråga om vilka prestationsskyldigheten skall anses sannolik.
I en sådan pensionskassa som har både lagstadgat pensionsskydd och ett frivilligt tilläggspensionsskydd som kompletterar detta, skall de poster som uppräknas i 1 mom. avdras från verksamhetskapitalet till den del de hör till en avdelning som bedriver lagstadgad pensionsförsäkringsverksamhet eller ingår i nämnda avdelnings förpliktelser.
3 §
I fråga om verksamhetskapitalet skall det belopp som motsvarar det i 83 c § 2 mom. lagen om försäkringskassor avsedda minimibeloppet av verksamhetskapitalet utgöras av de poster som avses i 1 § 1 mom. 1―5 punkten minskade med de poster som avses i 2 §.
Av verksamhetskapitalet skall ett belopp som motsvarar den solvensgräns som avses i 83 c § 1 mom. lagen om försäkringskassor bestå av de poster som avses i 1 § 1 mom. 1―7 punkten. Av de borgensförbindelser och säkerheter som avses i 1 § 1 mom. 7 punkten får dock räknas till godo endast borgensförbindelser som ingåtts av sådana sammanslutningar som anges i 3 § och 10 § 2 mom. förordningen om täckning för försäkringskassors ansvarsskuld.
Av verksamhetskapitalet får andra i 1 § uppräknade poster utgöra ett belopp som är högst hälften av skillnaden mellan verksamhetskapitalet och solvensgränsen.
4 §
Social- och hälsovårdsministeriet meddelar närmare föreskrifter om verksamhetskapitalet och om tillämpningen av denna förordning. Ministeriet kan vid tillämpningen av 1 § 1 mom. 6 punkten och 2 § 1 mom. 2 punkten tillåta eller föreskriva att vissa tillgångar som ingår i en försäkringskassa som bedriver verksamhet enligt lagen om pension för arbetstagare skall värderas avvikande från deras gängse värde.
5 §
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1998.
Helsingfors den 30 december 1997
Republikens President
MARTTI AHTISAARI
Social- och hälsovårdsminister
Sinikka Mönkäre