Förordning om ändring av bilagan till förordningen om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde
ändras underavdelning A i del III samt del IV och V i förteckningen i bilagan till förordningen den 29 december 1989 om kvantitativa begränsningar som tillämpas i landets utrikeshandel ( 1301/89 ), dessa sådana de lyder, underavdelning A i del III ändrad genom förordningar av den 20 december 1991 och den 25 januari 1993 (1519/91 och 65/93), del IV i sistnämnda förordning av den 25 januari 1993 och del V i förordning av den 23 oktober 1992 (960/92), som följer:
Denna förordning träder i kraft den 1 april 1993.
Helsingfors den 12 februari 1993
Republikens President MAUNO KOIVISTOMinister Pertti Salolainen
III. Varor för vilka importlicens krävs
A. Varor | |
Kapitel 1 | |
Levande djur | |
01.01/01.06 | Hela kapitlet till köttbruk |
Kapitel 2 | |
Kött och andra ätbara djurdelar | |
ur 02.01/02.06 | Kött och andra ätbara delar av djur som hör till positionerna 01.01, 01.02, 01.03 och 01.04, färska, kylda eller frysta, dock icke vildsvins, bufflars, bisonoxars och visenters kött och andra ätbara delar |
02.07 | Kött och andra ätbara delar av fjäderfä enligt position 01.05, färska, kylda eller frysta |
ur 02.08 | Kött av ren |
02.09 | Svinfett, icke innehållande kött, och fjäderfäfett (inte utsmälta), färska, kylda, frysta, saltade, i saltlake, torkade eller rökta |
02.10 | Kött och andra ätbara djurdelar, saltade, i saltlake, torkade eller rökta; ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar |
Kapitel 3 | |
Fisk samt kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur | |
ur 03.02 | Färsk eller kyld fisk, med undantag av fiskfiléer och annat fiskkött enligt position 03.04: |
- Laxfisk | |
- Strömming | |
ur 03.03 | Fryst fisk, med undantag av fiskfiléer och annat fiskkött enligt position 03.04: |
- Laxfisk | |
- Strömming | |
ur 03.04 | Fiskfiléer och annat fiskkött (även hackat eller malet), färska, kylda eller frysta: |
- Av fiskfiléerna laxfilé (Salmo salar, Hucho hucho och arter av släktet Oncorhynchus) dock icke djupfrysta; av övrigt fiskkött laxfisk och strömming | |
Kapitel 4 | |
Mejeriprodukter; fågelägg; naturlig honung; ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | |
4.02 | Mjölk och grädde, koncentrerade eller försatta med socker eller annat sötningsmedel |
04.06 | Ost och ostmassa |
ur 04.07 | Fågelägg med skal, färska, konserverade eller kokta, dock icke kokta hönsägg |
ur 04.08 | Fågelägg utan skal samt äggula, färska, torkade, ångkokta eller kokta i vatten, gjutna, frysta eller på annat sätt konserverade, även försatta med socker eller annat sötningsmedel: |
- Andra än kokta hönsägg, även gjutna | |
04.09 | Naturlig honung |
04.10 | Ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
Kapitel 6 | |
Levande träd och andra levande växter; lökar, rötter och dylikt; snittblommor och snittgrönt | |
ur 06.03 | Snittblommor och blomknoppar av sådana slag som är lämpliga till buketter eller annat prydnadsändamål, friska: |
Förtullade under tiden 1.3.-30.11. | |
Kapitel 7 | |
Köksväxter samt vissa ätbara rötter och stam- eller rotknölar | |
7.01 | Potatis, färsk eller kyld |
7.02 | Tomater, färska eller kylda |
- Förtullade under tiden 1.4.-14.10. | |
ur 07.03 | Vanlig lök (Allium cepa), schalottenlök, vitlök, purjolök och lök av andra Alliumarter, färska eller kylda: |
- Vanlig lök, schalottenlök och purjolök | |
- Andra lökar och köksväxter av Alliumarter förtullade under tiden 1.6.-30.9., dock icke vitlök | |
ur 07.04 | Huvudkål, blomkål, kålrabbi och bladkål samt annan ätbar kål av släktet Brassica, färska eller kylda: |
- Blomkål och rosenkål förtullade under tiden 1.6.-31.10.; annan ätbar kål av släktet Brassica | |
ur 07.05 | Sallat (Lactuca sativa) och cikoria (arter av släktet Cichorium), färska eller kylda: |
- Mjukbladig huvudsallat och bladsallat förtullade under tiden 1.3.-14.11. | |
- Frasig huvudsallat förtullad under tiden 1.4.-31.10. | |
- Andra sallater förtullade under tiden 1.4.-14.11. | |
ur 07.06 | Morötter, rovor, rödbetor, havrerot (salsifi), rotselleri, rädisor och liknande ätbara rötter, färska eller kylda: |
- Morötter, rotselleri och rödbetor | |
ur 07.07 | Gurkor, färska eller kylda: |
- Förtullade under tiden 1.3.-14.10. | |
07.08 | Baljfrukter och spritade baljväxtfrön, färska eller kylda |
ur 07.09 | Andra köksväxter, färska eller kylda: |
- Selleri, annan än rotselleri | |
ur 07.11 | Köksväxter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd: |
- Gurkor; andra med svaveldioxidgas tillfälligt konserverade växter än sparris, kapris, oliver och sockermajs | |
ur 07.13 | Torkade, spritade baljväxtfrön, även skalade eller sönderdelade: |
- Ärter (pisum sativum) som används som människoföda | |
Kapitel 8 | |
Ätbara frukter och nötter; skal av citrusfrukter eller meloner | |
ur 08.10 | Andra frukter, färska: |
- Jordgubbar och smultron, hallon, björnbär, mullbär och loganbär, svarta, vita och röda vinbär samt krusbär | |
ur 08.11 | Frukter och nötter, även ångkokta eller kokta i vatten, frysta, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel: |
- Jordgubbar, krusbär och vinbär av frukter utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel; alla frukter och nötter med tillsats av socker eller annat sötningsmedel | |
ur 08.12 | Frukter och nötter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd: |
- Jordgubbar, hallon, krusbär och vinbär | |
Kapitel 10 | |
Spannmål | |
10.03 | Korn |
Kapitel 11 | |
Produkter av kvarnindustrin; malt; stärkelse; inulin; vetegluten | |
11.05 | Mjöl (finmalet eller grovt) och flingor av potatis, korn och pelletar |
ur 11.06 | Mjöl (finmalet eller grovt) av torkade baljväxtfrön enligt position 07.13, av sago eller av rötter, stam- eller rotknölar enligt position 07.14; mjöl (finmalet eller grovt) och pulver av produkter enligt kapitel 8: |
- Annat finmalet eller grovt mjöl och pulver än sådant som tillverkats av produkter enligt kapitel 8 | |
Kapitel 12 | |
Oljefrön och oljehaltiga frukter; diverse andra frön och frukter; växter för industriellt eller medicinskt bruk; halm och foderväxter | |
12.01 | Sojabönor, även sönderdelade |
12.03 | Kopra |
ur 12.04 | Linfrön, även sönderdelade: |
- Linfrön som används för utfodring av djur, även sönderdelade | |
12.05 | Raps- och rypsfrön, även sönderdelade |
12.06 | Solrosfrön, även sönderdelade |
ur 12.07 | Andra oljefrön och oljehaltiga frukter, även sönderdelade: |
- Ricinusfrön, hampfrön, oiticicafrön, sesamfrön och bokollon som används för utfodring av djur; andra oljefrön och oljehaltiga frukter än senapsfrön | |
12.08 | Mjöl av oljefrön eller oljehaltiga frukter, med undantag av mjöl av senapsfrön |
ur 12.12 | Johannesbröd, tång och andra alger, sockerbetor och sockerrör, färska eller torkade, även malda; fruktstenar och -kärnor samt andra vegetabiliska produkter (inbegripet orostad cikoriarot av varieteten Cichorium intybus sativum) av sådana slag som huvudsakligen används till människoföda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans: |
- Sockerbetor och sockerrör, färska eller torkade, även malda | |
ur 12.13 | Halm och agnar av spannmål, oberedda, även hackade, malda, pressade eller i form av pelletar: |
- Agnar i form av pelletar | |
ur 12.14 | Kålrötter, foderbetor och andra foderrotfrukter, hö, lusern (alfalfa), klöver, esparsett, foderkål, lupin, vicker och liknande foderprodukter, även i form av pelletar: |
- Andra än hö | |
Kapitel 15 | |
Animaliska och vegatabiliska fetter och oljor samt spaltningsprodukter av dessa; beredda ätbara fetter; animaliska och vegetabiliska vaxer | |
15.01 | Ister; annat svinfett och fjäderfäfett, utsmälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel |
15.02 | Fett av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter, rått eller utsmält, även utpressat eller extraherat med lösningsmedel |
15.03 | Lardstearin, isterolja, oleostearin (presstalg), oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda |
ur 15.06 | Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade: |
- Andra än klövolja för tekniska ändamål | |
15.07 | Sojabönolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.08 | Jordnötsolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
ur 15.09 | Olivolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade: |
- Andra än råa | |
ur 15.10 | Andra oljor erhållna enbart ur oliver samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade, inbegripet blandningar av dessa oljor eller fraktioner med oljor eller fraktioner enligt position 15.09: |
- Andra än rå olja och olja erhållen genom extrahering ur olivåterstoder med hjälp av kemikalier | |
15.11 | Palmolja och fraktioner av denna, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.12 | Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.13 | Kokosolja (kopraolja), palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
ur 15.14 | Rapsolja, rypsolja, rovolja och senapsolja samt fraktioner av dessa, även raffinerade men inte kemiskt modifierade: |
- Andra än senapsolja | |
ur 15.16 | Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av dessa, helt eller delvis hydrerade, omförestrade (även internt) eller elaidiniserade, även raffinerade men inte vidare bearbetade: |
- Andra än helt av fisk eller havsdäggdjur erhållna, hydrerad ricinolja (opalvax) och omförestrade sesam- och senapsoljor | |
ur 15.17 | Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och oljor samt fraktioner av dessa enligt position 15.16, dock icke flytande margarin och blandningar och beredningar som används såsom formsläppmedel |
Kapitel 16 | |
Beredningar av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur | |
16.01 | Korv och liknande produkter av kött, andra djurdelar eller blod; livsmedelsberedningar baserade på dessa produkter |
ur 16.02 | Andra beredningar av konserver av kött, andra djurdelar eller blod, dock icke homogeniserade livsmedelsberedningar i minuthandelsförpackningar med en nettovikt av mer än 250 g |
Kapitel 19 | |
Beredningar av spannmål, mjöl, stärkelse eller mjölk; bakverk | |
ur 19.02 | Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar, lasagne, gnocchi, ravioli och canneloni, även kokta eller fyllda (med kött eller andra produkter) eller på annat sätt beredda; couscous, även beredd: |
- Fyllda pastaprodukter, som innehåller mer än 20 viktprocent kött eller djurdelar | |
Kapitel 20 | |
Beredningar av köksväxter, frukter, nötter eller andra växtdelar | |
ur 20.01 | Köksväxter, frukter, nötter och andra ätbara växtdelar, beredda eller konserverade med ättika eller ättiksyra: |
- Gurkor i lufttäta kärl | |
- Pickels | |
- Rödbetor | |
ur 20.04 | Andra köksväxter, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, frysta, dock icke förstekt fransk potatis, sparris, kapris, oliver och sockermajs |
ur 20.05 | Andra köksväxter, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, inte frysta; homogeniserade köksväxter, potatis, dock icke i form av finmalet eller grovt mjöl eller flingor; ärter dock icke beredningar på basis av mjöl; gurkor |
ur 20.07 | Sylter, fruktgeléer, marmelader, frukt- eller nötmos och frukt- eller nötpastor, beredda genom kokning, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel dock icke av citrusfrukter beredda, äppelmos och kastanjmos |
ur 20.09 | Fruktsaft (inbegripet druvmust) och köksväxtsaft, ojäst och utan tillsats av alkohol, även med tillsats av socker eller annat sötningsmedel: |
- Saft av jordgubbar och smultron, hallon, krusbär och vinbär även koncentrerade | |
Kapitel 21 | |
Diverse ätbara beredningar | |
ur 21.02 | Jäst (levande eller aktiv samt död eller inaktiv); andra encelliga mikro-organismer, döda (med undantag av vacciner enligt position 30.02); beredda bakpulver: |
- Döda encelliga mikro-organismer, dock icke jäst och alger | |
ur 21.04 | Soppor och buljonger samt beredningar för tillredning av dem; homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar: |
- Homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar som innehåller mer än 20 viktprocent kött eller djurdelar och som har små mängder kött- eller djurdelsbitar som kan ses med blotta ögat | |
Kapitel 23 | |
Återstoder och avfall från livsmedelsindustrin; beredda fodermedel | |
23.03 | Återstoder från stärkelseframställning och liknande återstoder, betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning, drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier; även i form av pelletar |
23.04 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av sojabönolja, även malda eller i form av pelletar |
23.05 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av jordnötsolja, även malda eller i form av pelletar |
23.06 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än de som omfattas av position 23.04 eller 23.05, även malda eller i form av pelletar |
23.08 | Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter av sådana slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, även i form av pelletar |
ur 23.09 | Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur, dock icke hund- eller kattfoder, fisklimvatten och vitaminer som tillsätts i foder eller tillskottsfoder |
IV. Varor för vilka exportlicens krävs
A. Varor
Ur 72.04 | Avfall och skrot av järn |
Ur 89.08 | Fartyg avsedda att huggas upp |
B. Varor i exporten till andra länder än Europeiska frihandelssammanslutningens och Europeiska ekonomiska gemenskapens medlemsstater, Turkiet, Tjeckiska republiken, Slovakiska republiken eller Israel
Ur 26.20 | Aska och återstoder (andra än från järn- och ståltillverkning) innehållande metaller eller metallföreningar |
71.12 | Avfall och skrot av ädla metaller eller av metall med plätering av ädel metall |
74.04 | Avfall och skrot av koppar |
76.02 | Avfall och skrot av aluminium |
78.02 | Avfall och skrot av bly |
79.02 | Avfall och skrot av zink |
80.02 | Avfall och skrot av tenn |
Ur 81.01 | Avfall och skrot av volfram |
Ur 81.02 | Avfall och skrot av molybden |
Ur 81.03 | Avfall och skrot av tantal |
Ur 81.04 | Avfall och skrot av magnesium |
Ur 81.05 | Avfall och skrot av kobolt |
Ur 81.06 | Avfall och skrot av vismut |
Ur 81.07 | Avfall och skrot av kadmium |
Ur 81.08 | Avfall och skrot av titan |
Ur 81.09 | Avfall och skrot av zirkonium |
Ur 81.10 | Avfall och skrot av antimon |
Ur 81.11 | Avfall och skrot av mangan |
Ur 81.12 | Avfall och skrot av beryllium, krom, germanium, vanadin, gallium, hafnium, indium, niob (kolumbium), rhenium och tallium |
Ur 81.13 | Avfall och skrot av kermeter |
V. Varor, vars export förutsätter godkänd exportkontrollanmälan
-