Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1669/1991

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jordbruksstyrelsens beslut om åkerröjning och det förfarande som skall iakttas i tillståndsärenden

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
1669/1991

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Jordbruksstyrelsen har med stöd av 11 § lagen den 5 december 1991 om tidsbestämd begränsning av åkerröjning (1385/91) beslutat meddela följande föreskrifter:

1 § Åkerröjning och åkerröjningstillstånd

Det är fråga om åkerröjning enligt lagen om tidsbestämd begränsning av åkerröjning (1385/91), nedan kallad röjningsbegränsningslagen, då ett område på det sätt som avses i 2-6 §§ i detta beslut röjs till åker, äng eller betesmark. Röjning anses ha skett, när en sådan avgörande röjningsåtgärd som nämns i nämnda paragrafer har företagits.

Angående förfarandet vid ansökan om tillstånd till åkerröjning föreskrivs i 7-9 §§. Det tillstånd till åkerröjning som nämns i 3 § röjningsbegränsningslagen skall sökas innan röjningen inleds.

2 § Skogsröjning

Som åkerröjning anses röjning av ett skogsområde, när både träd och stubbar på området har avlägsnats och samlats i högar eller annars i sådan utsträckning att det är möjligt att plöja eller bereda området för odling. Om sankhet förhindrar odling av ett område, betraktas området dock inte som röjningsareal, förrän det teg- eller täckdikas. Vad som ovan har sagts om röjning av ett skogsområde gäller även röjning av en beskogad åker på nytt till åker.

3 § Röjning av torvproduktionsområden och ändring av användningsändamålet för åker

Som röjning anses röjning av ett torvproduktionsområde, när området är besått.

Användningsändamålet för ett område som röjts till åker med stöd av tillstånd som beviljats för trädgårds-, plantskole- eller motsvarande produktion anses ändrat på det sätt som avses i 1 § 5 mom. röjningsbegränsningslagen, när odlingen för någon annan produktion har inletts genom sådd, plantering eller motsvarande åtgärd.

4 § Röjning av kärr och annat sankt område

Ett kärrområde eller annat sankt område anses vara röjt efter det att området har teg- eller täckdikats och träd och stubbar som stått i vägen har avlägsnats så att det är möjligt att plöja eller bereda området för odling.

5 § Röjning av annat impediment

Annat impediment än sank mark anses vara röjt, när området efter stenröjning eller annan motsvarande åtgärd är redo att plöjas eller beredas.

6 § Röjning av ouppodlat åker-, betes- eller ängsområde

Som röjningsareal betraktas ett åker-, betes- eller ängsområde som under de 10 senaste åren varit ouppodlat och som på naturlig väg vuxit igen till skog, när röjningen har skett på samma sätt som röjning av ett skogsområde enligt 2 §. Om området endast delvis är snårbevuxet eller dikena igenvuxna eller om området kan tas i bruk utan egentliga röjningsåtgärder, anses det vara fråga om röjning, när jorden har plöjts eller beretts.

Vad 1 mom. stadgar gäller även ett sådant obeskogat åkerområde, för vilket har ingåtts ett avtal om begränsning av åker, eller för vilket har givits en sådan förbindelse om nedläggning av lantbruksproduktionen som anges i 6 § 2 mom. 3 punkten lagen om avträdelsepension (16/74) och som inte på nytt har tagits i bruk för lantbruksproduktion inom fem år efter det att avtalet eller förbindelsen upphört att gälla. Gäller för området dock ett i röjningsbegränsningslagens 1 § 4 mom. nämnt avtal om varaktig nedläggning av odlingen, anses det vara fråga om röjning, när avtalsstridig sådd-, planterings- eller någon annan odlingsåtgärd på området har vidtagits eller när området har tagits till bete.

7 § Tillståndsansökningar

Ansökan görs på av jordbruksstyrelsen fastställd ansökningsblankett nr 394.92. Blanketter finns att få hos lantbruksnämnderna och motsvarande organ i kommunen samt hos lantbruksdistrikten.

8 § Bilagor till tillståndsansökan

Till ansökan skall fogas skatteintyg för sökanden och maken över den senast verkställda beskattningen samt sida 1 av skatteblankett 2 A i original eller till riktigheten bestyrkta kopior.

När det är fråga om ansökan enligt 3 § 1 mom. 1 punkten röjningsbegränsninglagen skall till ansökan fogas överlåtelsehandling, bestyrkt kopia därav eller utkast till överlåtelsehandling.

I ansökan enligt 3 § 1 mom. 2 punkten röjningsbegränsningslagen skall sökanden ge en förbindelse om att han utan stöd eller premie av statens medel skall beskoga en åker som till storleken motsvarar röjningsarealen. Över områden som skall beskogas skall till ansökan även fogas grundkarta eller kopia därav, på vilken de områden som skall beskogas har märkts ut.

Till ansökan enligt 3 § 1 mom. 3 punkten senare delen röjningsbegränsningslagen skall fogas ett skriftligt meddelande från arrendegivaren om att arrendeavtalet upphör eller inte överförs samt om orsaken till avtalets upphörande.

9 § Röjning på basis av beskogning

Om tillstånd till åkerröjning har beviljats på basis av beskogning, skall landsbygdsdistriktet be skogsvårdsföreningen eller lantbruksnämnden i sinom tid sända ett meddelande i vilket den konstaterar om beskogningen har utförts enligt tillståndsvillkoren i 3 § 1 mom. 2 punkten röjningsbegränsningslagen.

10 § Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1992 och gäller till utgången av 1995. Vad som i 6 § 2 mom. 1 meningen i detta beslut sägs om tidgränsen för ibruktagande av ett åkerområde på nytt för lantbruksproduktion tillämpas dock först från den 1 januari 1993.

Helsingfors den 12 december 1991

Generaldirektör Kalevi HemiläByråagronom Taavi Sipiläinen

Till början av sidan