Förordning om Statsjärnvägarnas förvaltning
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 273/1987
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av trafikministern stadgas:
1 kap.Allmänna stadganden
1 §
Statsjärnvägarna åligger att bedriva järnvägstrafik och annan med Statsjärnvägarnas transport sammanhängande serviceverksamhet samt att dra försorg om byggandet och underhållet av statliga banor samt därtill hörande byggnader och anläggningar.
2 §
Ledningen av Statsjärnvägarnas verksamhet handhas av järnvägsstyrelsen, vilken är ett centralt ämbetsverk som lyder under trafikministeriet.
Statsjärnvägarnas allmänna förvaltningsenheter på distriktsnivå är järnvägsdistrikten, som är underställda järnvägsstyrelsen. Deras antal fastställs av trafikministeriet.
Inom Statsjärnvägarnas distriktsförvaltning finns dessutom andra järnvägsstyrelsen underställda ansvarsenheter, såsom verkstäder och förråd. Om dem samt om områdesförvaltningen bestäms i järnvägsförvaltningens arbetsordning.
3 §
Närmare bestämmelser om organiseringen av Statsjärnvägarnas förvaltning meddelar generaldirektören i arbetsordningen.
2 kap.Järnvägsstyrelsens organisation
4 §
Vid järnvägsstyrelsen finns
en godstrafikavdelning;
en persontrafikavdelning;
en drifts- och materielavdelning;
en banavdelning;
en ekonomiavdelning; samt
en administrativ avdelning.
5 §
Till godstrafikavdelningens verksamhetsområde hör ärenden som angår utvecklande och marknadsföring av godstrafik och annan kommersiell verksamhet, som ansluter sig till godstrafiken samt den riksomfattande styrningen av godstrafikens gemensamma resurser.
6 §
Till persontrafikavdelningens verksamhetsområde hör ärenden, som angår utvecklande och marknadsföring av persontrafik och annan kommersiell verksamhet som ansluter sig till persontrafiken samt den riksomfattande styrningen av persontrafikens gemensamma resurser.
7 §
Till drifts- och materielavdelningens verksamhetsområde hör ärenden, som angår järnvägstekniskt utvecklande av rullande materiel, underhåll av dragkraft och vagnar, styrning av tågtrafik och användning av dragkraft samt nyproduktion av materiel och annan verkstadsfunktion.
8 §
Till banavdelningens verksamhetsområde hör ärenden som angår upprätthållande och uppförande av bana, byggnader, område och anläggningar samt trafiksäkerhet och beredskap för undantagsförhållanden.
9 §
Till ekonomiavdelningens verksamhetsområde hör ärenden som angår ekonomi-, material- och dataförvaltning.
10 §
Till administrativa avdelningens verksamhetsområde hör ärenden som angår allmän förvaltning, personalförvaltning och juridiska frågor.
11 §
Järnvägsstyrelsen svarar för Statsjärnvägarnas ekonomiska resultat och för att de uppställda resultatmålen uppnås i enlighet med de trafikpolitiska servicemålen och verksamhetsmålen.
I detta syfte skall järnvägsstyrelsen leda Statsjärnvägarnas verksamhet, uppställa mål, bestämma verksamhetspolitiken, göra järnvägspolitiska framställningar, meddela administrativa föreskrifter och anvisningar för verksamheten, sammanjämka de olika enheternas planer och verksamhet samt avgöra ärenden som enligt stadganden och bestämmelser ankommer på järnvägsstyrelsen.
12 §
Generaldirektören svarar för det allmänna utvecklandet och ledandet av Statsjärnvägarnas verksamhet. I detta syfte svarar han för uppställandet av resultatmål inom affärsverksamheten och uppställandet av målen inom ekonomin och servicenivån funktionsvis åt järnvägsdistrikten och avdelningarna. Generaldirektören svarar även för uppgörandet och förverkligandet av de planer som behövs för uppnåendet av nyssnämnda mål samt för den gemensamma verksamhet mellan distrikten och avdelningarna som dessa förutsätter.
Generaldirektören skall ta initiativ till och göra framställningar om förbättrande av Statsjärnvägarnas verksamhetsbetingelser.
13 §
Generaldirektören bistås av två överdirektörer. Av dessa svarar den ena för utvecklandet och skötseln av affärsverksamheten samt beredningen och uppföljningen av service- och resultatmålen för affärsverksamheten. Den andra överdirektören svarar för den strategiska planeringen och den gemensamma verksamhet som denna förutsätter samt för förberedelsen och uppföljningen av de service- och verksamhetsmål som uppställts för underhåll av banhållning och materiel.
Direktör svarar för utvecklandet av sitt verksamhetsområde och uppnåendet av de service-, verksamhets- eller resultatmål som uppställts för hans verksamhetsområde, såsom i järnvägsförvaltningens arbetsordning närmare bestäms.
3 kap.Ärendenas behandling i järnvägsstyrelsen
14 §
På järnvägsstyrelsen ankommande ärenden avgörs av
järnvägsstyrelsen i plenum;
generaldirektören;
överdirektör;
direktör; eller
annan tjänsteman eller funktionär som tilldelats sådan befogenhet på det sätt som stadgas nedan eller bestäms i arbetsordningen.
Den som står i arbetsavtalsförhållande kan inte ges befogenhet att avgöra ärende som innefattar utövning av offentlig makt.
15 §
I järnvägsstyrelsens plenum
godkänns förslaget till inkomst- och utgiftsstat samt verksamhets- och ekonomiplanen;
godkänns järnvägsdistriktens och avdelningarnas verksamhets- och ekonomiplaner samt fastställs resultatmålen;
godkänns Statsjärnvägarnas resultat och bokslut;
avgörs betydelsefulla ärenden som angår Statsjärnvägarnas verksamhetspolitik, på det sätt som i arbetsordningen närmare bestäms;
avges utlåtanden till statsrådet, ministeriet eller annan myndighet i principiellt viktiga eller vittbärande ärenden;
avgörs besvär i ärenden, i vilka järnvägsstyrelsen är besvärsmyndighet; samt
behandlas övriga principiellt viktiga eller vittbärande ärenden, vilka generaldirektören förordnar att de skall behandlas i plenum.
16 §
Generaldirektören handlägger och avgör ärenden som angår
principiellt viktiga eller vittbärande ärenden eller ärenden som angår flera avdelningar eller järnvägsdistrikt, om de inte behandlas i järnvägsstyrelsens plenum eller om det inte i denna förordning eller järnvägsförvaltningens arbetsordning stadgats eller föreskrivits att de skall avgöras av annan tjänsteman eller funktionär;
Statsjärnvägarnas administrativa indelning och indelning i områden, järnvägsdistriktens arbetsordningar samt den närmare arbetsfördelningen mellan järnvägsstyrelsens ledamöter;
utfärdande av allmänna administrativa reglementen och anvisningar samt ändring av dem, om de gäller Statsjärnvägarna i dess helhet;
godkännande av kollektivavtal;
fastställande av marknadsförings- och tågdriftsplanerna för respektive trafikslag;
ändring av de allmänna villkor som utfärdats enligt förordningen om befordran på järnväg (714/75);
ändring av tariffstadgans tilläggsbestämmelser;
tågsäkerhetsstadgan; samt
bestämmande av tjänstgöringsort för tjänsteman som utnämnts av statsrådet.
Generaldirektören kan skriftligen överföra beslutanderätten i ärenden som nämns i 5-8 punkten på tjänsteman eller funktionär som är underordnad honom, då de principiella linjerna för besluten eller den verksamhetspolitik som skall följas har definierats i tillräckligt hög grad och under förutsättning att överförandet inte förbjudits genom förordning, arbetsordning eller andra stadganden eller bestämmelser.
Uppstår osäkerhet om vem som skall avgöra ett ärende, bestämmer generaldirektören i vilken ordning ärendet skall behandlas.
17 §
I järnvägsstyrelsens plenum deltar generaldirektören som ordförande samt överdirektörerna och direktörerna. Vid handläggning av ärende som angår Statsjärnvägarnas försvarsberedskap är den som av huvudstaben beordrats till förbindelseofficer vid järnvägsstyrelsen berättigad att närvara i plenum samt att därvid yttra sig men inte att rösta.
18 §
Järnvägsstyrelsen är i sitt plenum beslutför, då ordföranden och minst fyra andra ledamöter är närvarande, bland dessa den eller de ledamöter vilkas verksamhetsområde det ärende som skall handläggas väsentligen angår.
Uppstår vid järnvägsstyrelsens plenum meningsskiljaktighet om hur ett ärende skall avgöras, fattas beslut i saken genom omröstning med iakttagande av samma förfarande som vid kollegial domstol.
Närmare bestämmelser om föredragning, föredragningslistan, protokoll, expeditioner och övriga motsvarande ärenden meddelas i järnvägsförvaltningens arbetsordning.
19 §
Vid förhinder för generaldirektören träder den överdirektör som svarar för affärsverksamheten, den andre överdirektören eller den i tjänsten äldste direktören i hans ställe i här nämnd ordning, om inte trafikministeriet förordnar annorlunda.
Generaldirektören förordnar vilka tjänstemän som vid förhinder för överdirektör eller direktör skall träda i hans ställe.
20 §
Generaldirektören, överdirektör och direktör kan i enskilda fall överta avgörandet av ärende i vilket han överfört beslutanderätten på honom underställd eller annan tjänsteman eller funktionär.
4 kap.Järnvägsdistrikten och behandlingen av ärenden inom dem
21 §
Järnvägsdistrikten handhar resultatansvarigt de uppgifter som sammanhänger med marknadsföring av tjänster, trafikproduktion samt användning och upprätthållande av olika resurser, enligt den arbetsfördelning som järnvägsstyrelsen fastställt.
22 §
Järnvägsdistriktschefen leder sitt järnvägsdistrikt och svarar för järnvägarnas verksamhet inom detta, med undantag av de enheters verksamhet som lyder under järnvägsstyrelsens avdelningar.
Järnvägsdistriktschefen svarar för järnvägsdistriktets verksamhetsresultat och ekonomiska resultat, i enlighet med den för distriktet fastställda verksamhets- och ekonomiplanen samt resultatmålen.
23 §
Järnvägsdistriktschefen avgör de ärenden som angår hans distrikt, om inte annat är stadgat eller bestäms i arbetsordningen. Distriktschefen beviljar även de tjänstemän som han utnämner sådana tillstånd att sköta bisysslor, vilkas beviljande ankommer på verkchef. Uppstår osäkerhet i fråga om utövning av beslutanderätt, bestämmer generaldirektören vem som skall besluta i ärendet. Om begagnande av föredragning inom järnvägsdistrikt bestäms i järnvägsförvaltningens arbetsordning.
Järnvägsdistriktschefen har rätt att skriftligen överföra beslutanderätten i ärenden på honom underställd tjänsteman eller funktionär, i den omfattning som det med beaktande av distriktets ledning och verksamhet är nödvändigt, och överförandet av beslutanderätt inte har förbjudits i järnvägsförvaltningens arbetsordning.
Den som står i arbetsavtalsförhållande kan inte ges befogenhet att avgöra ärende som innefattar utövning av offentlig makt.
Järnvägsdistriktschefen kan i enskilda fall överta avgörandet av ärende, i vilket han överfört beslutanderätten på honom underställd eller annan tjänsteman eller funktionär.
24 §
Allmänna föreskrifter om distriktsförvaltningen och dess uppgifter samt om järnvägsdistriktschefens och övriga tjänstemäns och funktionärers beslutanderätt meddelas i järnvägsförvaltningens arbetsordning.
Utöver den allmänna arbetsordningen för järnvägsförvaltningen gäller för järnvägsdistriktet en av generaldirektören fastställd egen arbetsordning, vari närmare bestäms om järnvägsdistriktets uppgifter, organisation och utövning av beslutanderätt.
5 kap.Behörighetskrav för tjänster och befattningar
25 §
Behörighetskrav för tjänster och befattningar vid Statsjärnvägarna är att den som saken gäller genom sin tidigare verksamhet ådagalagt sådan skicklighet och förmåga som ett framgångsrikt handhavande av tjänsten eller befattningen förutsätter.
Av generaldirektören, överdirektör, direktör och järnvägsdistriktschef fordras ledarförmåga som visats i praktisk verksamhet.
Dessutom fordras
av generaldirektören och överdirektör för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, förtrogenhet med frågor gällande företagsledning och god förtrogenhet med landets trafikförhållanden;
av direktören för godstrafikavdelningen resp. persontrafikavdelningen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, förtrogenhet med områdets affärsekonomiska frågor och landets trafikförhållanden;
av direktören för drifts- och materielavdelningen samt banavdelningen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och praktisk förtrogenhet med vederbörande område;
av direktören för ekonomiavdelningen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och förtrogenhet med affärsekonomiska frågor;
av direktören för administrativa avdelningen juris kandidat-examen och förtrogenhet med administrativa göromål;
av järnvägsdistriktschef för tjänsten lämplig högskoleexamen samt förtrogenhet med uppgifter inom järnvägarnas verksamhetsområde och med affärsekonomiska frågor;
av biträdande direktör, överingenjör och annan tjänsteman som är chef för enhet eller motsvarande vid avdelning vid järnvägsstyrelsen för tjänsten lämplig högskoleexamen och praktisk förtrogenhet med vederbörande område, av chefen för enheten som svarar för de juridiska ärendena emellertid juris kandidat-examen samt praktisk förtrogenhet med administriva göromål och domarvärv;
av verkstadschef diplomingenjörsexamen samt praktisk förtrogenhet med vederbörande område;
av ombudsman, biträdande ombudsman och jurist juris kandidat-examen;
av ban- och maskiningenjör samt arkitekt diplomingenjörs- respektive arkitektexamen alternativt ingenjörs- eller byggnadsarkitektexamen och god praktisk förtrogenhet med vederbörande område samt i verksamheten ådagalagd särskild yrkes- eller ledarförmåga;
av aktuarie, kamrer, kemistingenjör, korrespondent, kontorschef vid järnvägsstyrelsen, utbildningschef, driftschef, chefsmatematiker, planerare, planeringschef, forskare, överaktuarie, överkamrer och överinspektör för tjänsten lämplig högskoleexamen, av translator för tjänsten lämplig högskole- eller diplomtranslatorsexamen, varutöver han skall vara edsvuren translator i minst ett internationellt viktigt språk, samt av psykolog och föreståndare för psykotekniska laboratoriet psykologie kandidat-examen;
av överläkare och företagshälsovårdsläkare att de är legitimerade läkare;
av trafikinspektör som är gruppchef eller motsvarande vid järnvägsstyrelsen eller i järnvägsdistrikt samt av trafikområdeschef och stationsinspektor, som är chef för trafikområde för uppgiften lämplig högskoleexamen eller studentexamen och god praktisk förtrogenhet med vederbörande område samt i verksamheten ådagalagd särskild yrkes- och ledarförmåga; samt
av depåföreståndare av högre löneklass diplomingenjörs- eller ingenjörsexamen och god praktisk förtrogenhet med vederbörande område samt i verksamheten ådagalagd särskild yrkes- och ledarförmåga.
Behörighetsvillkoren för övriga tjänster och befattningar samt för extraordinarie befattningar fastställs av järnvägsstyrelsen. Denna fastställer även behörighetsvillkoren för de uppgifter, för vilka de allmänna behörighetsvillkoren inte anses tillräckliga, om det inte är fråga om tjänstemän som utnämns av republikens president eller statsrådet.
Samma behörighet som studentexamen medför ingenjörsexamen vid tekniskt institut eller slutexamen vid handelsinstitut.
6 kap.Besättande av tjänster och befattningar samt tjänstledighet och avsked
26 §
Generaldirektören utnämns av republikens president på framställning av statsrådet.
Likaså utnämner republikens president, sedan statsrådet efter generaldirektörens hörande gjort framställning i saken, överdirektör och direktör.
Statsrådet utnämner järnvägsdistriktschef efter att ha hört generaldirektören.
Tjänsterna kan besättas utan att ledigförklaras.
27 §
Generaldirektören utnämner biträdande direktör, överingenjör eller annan tjänsteman som chef för enhet vid järnvägsstyrelsens avdelning, gruppchef för järnvägsdistrikt och chef för områdesförvaltningsenhet eller motsvarande samt innehavaren av tjänsten eller befattningen som chef för elinstallationscentralen. Generaldirektören utnämner även verkstads- och förrådschef samt innehavare av tjänst eller befattning, som är placerad vid enhet som lyder direkt under honom.
Järnvägsdistriktschef utnämner innehavare av tjänster eller befattningar inom det egna distriktet, med undantag av dem som nämns ovan.
Avdelningschef utnämner innehavare av tjänst eller befattning som är placerad vid hans avdelning eller vid ansvarsenhet som underlyder den, med undantag av tjänster eller befattningar som besätts av generaldirektören.
I arbetsordningen bestäms om de tjänster eller befattningar som besätts av chef för verkstad, förråd eller elinstallationscentralen.
28 §
Tjänster som avses i 27 § besätts efter trettio dagars ansökningstid. Befattningar kan besättas utan att de ledigförklaras.
Innehavare av extraordinarie befattning och tillfällig funktionär antas av den myndighet som utnämner innehavare av motsvarande tjänst eller befattning med grundlön, om inte anställningsrätten i arbetsordningen ombetrotts lägre myndighet.
29 §
Generaldirektören beviljas tjänstledighet av trafikministeriet. Varar tjänstledigheten längre än tre månader, beviljas den likväl av statsrådet.
Överdirektör, direktör och järnvägsdistriktschef beviljas tjänstledighet av generaldirektören. Varar överdirektörs eller direktörs tjänstledighet längre än tre månader, beviljas den likväl av trafikministeriet.
Om beviljande av tjänstledighet i fråga om annan än i 1 och 2 mom. nämnd tjänsteman bestäms i arbetsordningen.
Om handhavande av tjänst eller befattning under tjänstledighet eller då tjänsten eller befattningen är vakant, beslutar den myndighet som beviljar tjänstledighet i fråga om den.
30 §
Avsked från tjänst eller befattning beviljas av den myndighet som besätter tjänsten eller befattningen. Ledamot av järnvägsstyrelsen eller järnvägsdistriktschef kan överföra frågan om beviljande av avsked på en honom underställd tjänsteman.
7 kap.Särskilda stadganden
31 §
Med tjänsteman avses i denna förordning innehavare av tjänst, befattning eller extraordinarie befattning, tillfällig funktionär samt för praktisering eller annars anställda personer som inte är anställda hos Statsjärnvägarna i arbets- eller läroavtalsförhållande.
Med funktionär avses i denna förordning den som står i arbetsavtalsförhållande.
32 §
Tjänsteman vars tjänstgöringsort inte har angivits i utnämningsbrevet eller förordnandet är skyldig att tjänstgöra på vilken ort som helst.
33 §
Generaldirektören, överdirektör och direktör åtalas för tjänstefel i Helsingfors hovrätt. Detsamma gäller åtal som väcks mot ledamot eller adjungerad ledamot vid disciplinärt sammanträde, som nämns i 35 §, för tjänstefel som begåtts vid behandlingen av disciplinärt ärende.
34 §
Annan än ovan i 33 § nämnd tjänsteman vid Statsjärnvägarna kan för tjänstefel, försummelse att fullgöra behörig befallning eller med tjänsteplikten oförenligt uppförande i eller utom tjänsten i disciplinär väg straffas med
varning;
böter; eller
skiljande från tjänsteutövning under högst sex månader.
Har disciplinärt förfarande som avses i 1 mom. inte inletts inom ett år efter det den omständighet som kunnat föranleda därtill blev bekant för vederbörande myndighet, har möjligheten att inleda sådant förfallit.
Om avsättning i disciplinär väg stadgas särskilt.
35 §
Ärende som angår avsättning i disciplinär väg av tjänsteman som utnämnts av generaldirektören eller av någon myndighet som är lägre än denne samt de i 34 § nämnda disciplinära ärendena behandlas vid disciplinärt sammanträde i vilket deltar direktören för administrativa avdelningen som ordförande samt två av generaldirektören utsedda tjänstemän som övriga ledamöter. Dessutom deltar i disciplinärt sammanträde såsom röstberättigade adjungerade ledamöter tre representanter för järnvägspersonalen, vilka järnvägsstyrelsen efter att ha hört högst tre centrala järnvägsmannaorganisationer utser för tre år i sänder.
Disciplinärt sammanträde är beslutfört, då i ärendets handläggning utom ordföranden och de övriga ledamöterna deltar åtminstone en adjungerad ledamot.
Om vid disciplinärt sammanträde behandlas brott mot tågsäkerhetsordningen, har av generaldirektören utsedd person som är insatt i tågsäkerhetsfrågor rätt att närvara vid sammanträdet och uttala sig men inte att rösta.
36 §
Utan hinder av vad som stadgas i 35 § kan generaldirektör, direktör samt järnvägsdistrikts-, verkstads- och förrådschef tilldela honom underställd tjänsteman varning.
Vid järnvägsstyrelsen sköts disciplinära åtalsärenden, som avses i 34 §, av en av generaldirektören förordnad åklagare som skall ha avlagt juris kandidat-examen.
Har mot tjänsteman inletts disciplinärt förfarande skall honom beredas tillfälle att avge skriftlig förklaring.
37 §
Medan åtal mot tjänsteman är anhängigt vid allmän domstol får inte disciplinärt förfarande mot honom inledas på grund av samma omständighet.
Väcks medan discplinärt förfarande pågår åtal vid allmän domstol på grund av samma omständighet som föranlett det disciplinära förfarandet, skall med detta anstå så länge åtalet är anhängigt.
Har disciplinärt förfarande i de fall som nämns i 1 och 2 mom. inte blivit inlett eller fortsatt inom tre månader efter det domstolens utslag vann laga kraft, har rätten att inleda eller fortsätta sådant förfallit.
Har tjänsteman frikänts av domstol, får disciplinärt förfarande inte inledas eller fortsättas på samma grund.
38 §
Åtalas tjänsteman vid allmän domstol eller har disciplinärt förfarande mot honom inletts eller är han såsom misstänkt för brott under rannsakning, kan han avhållas från tjänstens utövning på det sätt som är särskilt stadgat därom.
Förordnande om att någon skall avhållas från tjänstens utövning skall meddelas skriftligen av den myndighet på vilken utnämningen av tjänstemannen ankommer.
39 §
Generaldirektören eller en av denne förordnad tjänsteman kan inom ramen för inkomst- och utgiftsstaten utdela belöningar för synnerlig vaksamhet, för initiativ samt för uppgifter som lett till att brott mot Statsjärnvägarnas personal, egendom eller transporter har klarats upp eller förlorad egendom har återfåtts.
40 §
Direktören för administrativa avdelningen eller chefen för den enhet som svarar för de juridiska ärendena är berättigad att utan särskilt bemyndigande bevaka eller befullmäktiga ombud att bevaka Statsjärnvägarnas rätt och fördel i samtliga ärenden, som gäller Statsjärnvägarna vid domstolar och andra myndigheter eller olika förrättningar.
Järnvägsdistriktschef är utan särskilt bemyndigande berättigad att bevaka eller bemyndiga ombud att bevaka Statsjärnvägarnas rätt och fördel hos myndigheter eller vid förrättningar, till vilka järnvägsstyrelsen inte sänder någon representant.
41 §
Skall tjänsteman vid Statsjärnvägarna instämmas till domstol eller kallas för att höras, skall anhållan därom göras hos järnvägsstyrelsen eller hos chefen för det järnvägsdistrikt där tjänstemannen tjänstgör, i så god tid före den utsatta dagen att kallelsen hinner delges honom och åtgärd vidtas för handhavande av hans tjänst eller befattning under tiden.
42 §
Har inte annorlunda stadgats särskilt, söks ändring i järnvägsstyrelsens beslut hos högsta förvaltningsdomstolen.
I beslut genom vilket någon tilldelats varning av generaldirektören, direktör eller järnvägsdistrikts-, verkstads- eller förrådschef söks ändring hos järnvägsstyrelsen. Ändring söks i den ordning som är stadgad i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50).
Ändring i beslut som angår utnämning av innehavare av tjänst eller befattning, antagande av innehavare av extraordinarie befattning eller tillfällig funktionär, tjänsteförordnande eller dess återkallande får inte sökas genom besvär. Besvär får inte heller anföras över beslut genom vilket någon tilldelats varning av järnvägsstyrelsen.
8 kap.Ikraftträdande
43 §
Denna förordning träder i kraft den 1 maj 1987. Genom denna förordning upphävs förordningen den 22 februari 1985 om Statsjärnvägarnas förvaltning (210/85).
Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter kan vidtas innan förordningen träder i kraft.
Helsingfors den 1987
Republikens President Mauno KoivistoTrafikminister Matti Luttinen