Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om ett program för kontroll av salmonella hos höns, broilrar och kalkoner
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 196/2007 (Publicerad 28.12.2007)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut
ändras i jord- och skogsbruksministeriets förordning av den 13 december 2006 om ett program för kontroll av salmonella hos höns, broilrar och kalkoner ( 1148/2006 ) 12 §, 17 § 3 mom. och 28 § 2 mom. samt
fogas till 23 § ett nytt 4 mom. som följer:
12 §Grundläggande provtagning i hönsuppfödningsstall
Prover ska tas av dagsgamla kycklingar genast då flocken anlänt till ett hönsuppfödningsstall. Provtagningen görs i övrigt på det sätt som anges i 1 punkten i bilaga I, men den består av fem prov som ska sammanslås till ett samlingsprov. Prover behöver inte tas om flocken av dagsgamla kycklingar redan har undersökts i kläckeriet vid provtagning av föräldraflocken i enlighet med 10 §.
I uppfödningsstallet ska prover tas av varje flock två veckor innan fåglarna flyttas till ett värpstall eller innan värpstadiet börjar. Provtagningen består av två par sockprov på det sätt som anges i 2 punkten i bilaga I. Om det är fråga om uppfödning i bur tas två träckprov à 150 gram i enlighet med 3 punkten i bilaga I. Flocken får inte flyttas till värpstallet innan undersökningsresultaten är färdiga eller om resultaten är positiva.
Kommunalveterinären ska göra ett kontrollbesök i hönsuppfödningsstallet en gång om året varvid de prover som avses i 2 mom. tas som officiell provtagning.
17 §Ytterligare provtagning i uppfödningsstall för avelshönor och hönsuppfödningsstall
Om förekomst av salmonellabakterier har konstaterats vid undersökningen av ett prov som i enlighet med 12 § 1-2 mom. tagits av en hönsflock i ett hönsuppfödningsstall, ska kommunalveterinären så snart som möjligt ta prover från de andra flockarna på djurhållningsplatsen. Provtagningen utförs på samma sätt som en officiell grundläggande provtagning i hönsuppfödningsstallet.
23 §Begränsande föreskrifter för uppfödningsstall för avelshönor, värpstall för avelshönor, uppfödningsstall för produktion och värpstall för produktion
Om ägg levereras från djurhållningsplatsen för användning i äggprodukter som pastöriseras eller för tillverkning av äggprodukter, ska leveransen ske direkt från djurhållningsplatsen till en anläggning som tillverkar äggprodukter. Äggen får dock levereras via en förpackningsanläggning om den myndighet som övervakar anläggningen anser att dess åtgärder för att undvika korskontamination är tillräckliga. Dessutom ska djurhållningsplatsens ägare eller innehavare innan äggen sänds från djurhållningsplatsen märka dem med en sådan symbol som avses i artikel 10 i kommissionens förordning (EG) nr 557/2007 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1028/2006 om handelsnormer för ägg.
28 §Uppgifter som samlas in på djurhållningsplatserna
I kläckerier ska en förteckning över kläckägg föras, ur vilken framgår från vilken föräldraflock kläckäggen härstammar, till vilket uppfödningsstall dagsgamla kycklingar ur kläckäggen har levererats och när detta har skett. Då dagsgamla kycklingar överlåts från kläckeriet ska uppfödningsstallet få information om vilken föräldraflocks ägg de dagsgamla kycklingarna härstammar från. Då dagsgamla hönskycklingar avsedda för produktion överlåts ska uppfödningsstallet också få information om huruvida de har undersökts med avseende på salmonella i kläckeriet.
Denna förordning träder i kraft den 1 februari 2008.
Helsingfors den 20 december 2007
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa AnttilaVeterinärinspektör Minna Suokko