Handels- och industriministeriets beslut om ändring av handels- och industriministeriets beslut om arbeten inom elbranschen
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 142/1999 (Publicerad 23.12.1999)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har
ändrat 1 § 3 mom. i sitt beslut av den 5 juli 1996 om arbeten inom elbranschen ( 516/1996 ) samt
fogat till beslutet ett nytt 4 a kap. som följer:
1 §
Med driftsarbete avses driftsåtgärder på elanläggningar, med dem jämförbara reparations- och underhållsarbeten samt besiktningsåtgärder som inriktas på elanläggningen.
4 a kap.Säkerheten vid elarbeten
29 a §
Detta kapitel tillämpas på arbete inom elbranschen, om arbetet kan medföra risk för en elstöt eller ljusbåge.
Kapitlet tillämpas dock endast i tillämpliga delar på sådant arbete som avses i 10 §, på så sätt att säkerheten vid elarbetet kan garanteras i tillräcklig mån.
Kapitlet tillämpas dessutom på annat arbete i närheten av elanläggningar i enlighet med vad som bestäms i 29 b och 29 h―29 k §.
29 b §
Innan ett arbete inom elbranschen eller ett annat arbete i närheten av en elanläggning inleds, skall elanläggningens konstruktion redas ut på ett tillförlitligt sätt, de riskfaktorer som sammanhänger med arbetet bedömas och de åtgärder som behövs med tanke på säkerheten vid elarbetet vidtas.
I ett arbete inom elbranschen skall sådana arbetsmetoder följas som är vedertagna och som har konstaterats vara säkra. Om arbetet emellertid utförs med en exceptionell eller ny metod, skall de riskfaktorer som eventuellt sammanhänger med denna bedömas och beaktas.
29 c §
För varje arbetsobjekt skall en sådan person som avses i 11 § utnämnas för att övervaka elsäkerheten under arbetstiden. Denna person kan själv delta i arbetet eller i sin helhet göra det själv.
29 d §
För arbetet inom elbranschen skall vid behov utarbetas skriftliga anvisningar för varje arbetsmetod eller arbete, vilka kompletterar kraven i detta kapitel.
De gällande standarder och anvisningar som skall tillämpas vid arbetet skall hållas tillgängliga för arbetstagaren.
Arbetstagaren skall ges utbildning och handledning så att kunskaperna hela tiden motsvarar kraven i arbetet. Genom förhör eller på något annat lämpligt sätt skall det säkerställas att arbetstagaren har inhämtat kunskaperna.
29 e §
I arbetet inom elbranschen skall användas säkra arbetsredskap och utrustningar som är avsedda eller annars lämpar sig för arbetet. Redskapens och utrustningens säkerhet skall vid behov säkerställas både innan arbetet inleds och under arbetets gång.
29 f §
En elanläggning som är arbetsobjekt skall skiljas från elnätet så att den blir spänningsfri. Driftsarbeten på en elanläggning får dock göras fastän elanläggningen är spänningsförande, om arbetet görs med tillräcklig omsorg på så sätt att det inte förorsakar risk för elstöt eller ljusbåge.
En elanläggning anses spänningsfri, om följande åtgärder vidtas innan arbetet inleds:
arbetsobjektet skiljs på ett tillförlitligt sätt från driftsspänningen i varje riktning för spänningstillförsel,
det förhindras på ett tillförlitligt sätt att spänningen kan kopplas på till arbetsobjektet under den tid som arbetet pågår,
det konstateras på ett tillförlitligt sätt att arbetsobjektet är spänningsfritt,
arbetsobjektet jordas för arbetet med adekvata medel, om elanläggningens nominella spänning överstiger 1000 volt eller om det är fråga om en öppen ledning eller en elcentral med högström,
de spänningsförande delarna i en elanläggning i närheten av arbetsobjektet isoleras på ett tillförlitligt sätt från det område där arbete pågår eller vilket man kan nå under arbetets gång med beaktande av arbetsredskap och förnödenheter.
Spänning får kopplas på till en elanläggning som har varit arbetsobjekt först när alla arbeten har avslutats, jordningen för arbetet har hävts och det även i övrigt har säkerställts att det är säkert att koppla på spänningen.
29 g §
Med avvikelse från 29 f § får ett arbete inom elbranschen inriktas på oskyddade spänningsförande delar av en elanläggning, om det medför stor olägenhet att skilja elanläggningen från elnätet så att den blir spänningsfri och om arbetet görs i enlighet med 2 mom., på så sätt att det inte medför risk för en elstöt eller ljusbåge.
Vid arbete som avses i 1 mom. skall följande krav följas:
arbetet utförs av sådana personer som avses i 11 § och vilka har specialutbildning för detta och är förtrogna med arbetsmetoden i fråga,
för arbetet finns tillräckliga skriftliga anvisningar,
i arbetet används arbetsredskap och utrustningar som är avsedda för detta och som har konstaterats vara säkra,
arbetstagarnas och övriga personers säkerhet under arbetstiden har säkerställts med de särskilda säkerhetsåtgärder som förhållandena kräver, samt
arbetet ökar inte risken för en explosion eller brand eller någon annan motsvarande risk.
29 h §
Vid ett arbete inom elbranschen eller vid inträde i eller utträde ur arbetsobjektet skall den som utför arbetet inte oavsiktligt eller ovetande kunna nå oskyddade spänningsförande delar eller komma i närheten av dem. Vid fastställandet av vad som avses med säkert avstånd skall elanläggningens spänningsnivå, arbetsredskapen och arbetssättet beaktas.
Det säkra arbetsområdet skall vid behov märkas ut med varningsskyltar och avgränsas med tillförlitliga bommar eller skydd.
Om ett arbetsområde sträcker sig så nära spänningsförande delar av elanläggningen vilka inte har skyddats mot beröring att elsäkerheten i arbetet kan äventyras, skall dessa delar isoleras på ett tillförlitligt sätt från arbetsområdet eller också skall det som bestäms i 29 f och 29 g § följas vid arbetet.
29 i §
Vid arbete som omfattas av tillämpningsområdet för detta kapitel skall de förfaringssätt som skall iakttas i Finland, rådande arbetsförhållanden samt elanläggningarnas strukturella egenskaper beaktas.
Arbetet anses uppfylla de säkerhetskrav som har uppställts i detta kapitel, om det utförs med tillämpning av de standarder eller publikationer vilkas motsvarighet med säkerhetskraven har fastställts i enlighet med 29 j §.
Uppfyllandet av säkerhetskraven skall vid behov, med avvikelse från 2 mom., kunna påvisas med iakttagande av vad som bestäms i 29 k §.
29 j §
I detta beslut avses med standarder tekniska specifikationer som har fastställts av ett officiellt standardiseringsorgan och som finns allmänt tillgängliga.
Elsäkerhetsmyndigheten fastställer en förteckning över de standarder som motsvarar säkerhetskraven utgående från ett yttrande av elsäkerhetsdelegationen och håller förteckningen tillgänglig.
Om standarder inte har uppgjorts i fråga om vissa arbetsmetoder eller elanläggningar, kan sådana publikationer tillämpas som är jämförbara med standarder och vilkas motsvarighet med säkerhetskraven har bekräftats i enlighet med 2 mom.
Elsäkerhetsmyndigheten skall i sin fastställda förteckning stryka en hänvisning till en standard, publikation eller en del av en sådan, om tillämpningen av den medför en väsentlig fara, samt uppdatera förteckningen över de standarder som motsvarar säkerhetskraven i enlighet med 2 mom.
29 k §
En skriftlig utredning om att säkerhetskraven uppfylls skall utarbetas innan arbetet inleds, om avvikelse görs från de standarder eller publikationer som motsvarar kraven.
Till den del avvikelse görs från standarder som motsvarar säkerhetskraven skall i utredningen företes
de lösningar som valts för att säkerhetskraven skall uppfyllas,
en beskrivning av hur lösningarna uppfyller säkerhetskraven samt
individualisering och underskrift av den som utarbetat utredningen.
Utredningen kan kompletteras med ett utlåtande, om huruvida elarbetsmetoden uppfyller säkerhetskraven, vilket har getts av det auktoriserade organ eller den auktoriserade besiktningsman som avses i 23 § elsäkerhetslagen och som får utföra besiktning av elanläggningar.
Detta beslut träder i kraft den 2 januari 2000.
De publikationer som nämns i 1 § 3 och 6 punkten handels- och industriministeriets beslut om tillämpning av elsäkerhetslagen (657/1996) jämställs från den 31 december 2002 med standarder som motsvarar säkerhetskraven i 4 a kap. Detta tillämpas dock inte till den delen det i publikationerna hänvisas till författningar som har upphävts helt eller delvis.
Helsingfors den 17 december 1999
Handels- och industriminister Erkki TuomiojaÖverinspektör Pertti Lindberg