Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimus
- Antaja
- Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta
- Antopäivä
- Päätöksen numero
- 25/2018
- Voimaantulo
- Viimeinen voimassaolopäivä
- Allekirjoituspäivä
- Yleissitovuus
- Työehtosopimus on yleissitova
- Työnantajapuoli
- Palvelualojen työnantajat PALTA ry
- Työntekijäpuoli
- Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry
- Dokumentit
TYÖEHTOSOPIMUKSEN YLEISSITOVUUDEN VAHVISTAMISLAUTAKUNTA
PÄÄTÖS Nro 25/2018
Antamispäivä 11.10.2018
Dnro 12033
TYÖEHTOSOPIMUS Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimus
Allekirjoitettu 24.4.2018
Voimaantulo 1.2.2018
TYÖEHTOSOPIMUKSEEN OSALLISET
Työnantajapuoli: Palvelualojen työnantajat PALTA ry
Työntekijäpuoli: Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry
TYÖEHTOSOPIMUKSEN EDUSTAVUUS
Sopimuksen soveltamisala
Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimuksen soveltamisalaa koskevan määräyksen mukaan sopimuksella määrätään ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien palveluksessa olevien toimihenkilöiden työehdot. Työehtosopimusta sovelletaan myös Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n toimihenkilöihin. Sopijaosapuolilta saadun tiedon mukaan sopimusta sovelletaan sekä alempiin että ylempiin toimihenkilöihin.
Sopimus korvaa aiemman samojen sopijaosapuolten välisen työehtosopimuksen, joka ei koskenut Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:tä.
Osallisten ilmoitukset jäsenten ja työntekijöiden määrästä
Työehtosopimukseen osalliset liitot ovat työehtosopimuslain 2 §:n mukaisesti ilmoittaneet jäsenmääränsä seuraavasti.
Palvelualojen työnantajat PALTA on ilmoittanut, että sillä on 14 sopimuksen piirissä olevaa jäsenyritystä, joissa on sopimuksen piirissä olevaa henkilöstöä 68.
Ylemmät toimihenkilöt YTN on ilmoittanut, että sillä on sopimusalalla 52 työssä olevaa jäsentä.
Työehtosopimuksen soveltamisalalla työskentelevien kokonaismäärä
Sopijaosapuolilta saadun tiedon mukaan sopimusta sovelletaan toimialaluokassa 94999 Muualla luokittelemattomat muut järjestöt. Koska kyseinen toimialaluokka kattaa lukuisien erilaisten järjestöjen toiminnan, ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimuksen tarkoittaman alan kokonaistyöntekijämäärä ei selviä käytettävissä olevista tilastoista.
Suomessa on 25 ammattikorkeakoulua. Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK:n internetsivuilta selviää, että opiskelijakunnat toimivat jokaisessa ammattikorkeakoulussa. Työehtosopimuksen sopijaosapuolet arvioivat alalla olevan n. 78 työntekijää. Tämän molempien osapuolten arvion pohjalta voidaan katsoa, että alalla on n. 78 työntekijää.
JOHTOPÄÄTÖS
Kun verrataan toisiinsa yhtäältä ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimuksen tarkoittaman alan koko työntekijämäärää (noin 78) ja toisaalta työehtosopimuksen työehtosopimuslain mukaiseen sitovuuspiiriin kuuluvien työntekijöiden määrää (68), voidaan todeta, että ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimus jo yksistään tällä perusteella on työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla soveltamisalallaan edustava.
RATKAISU
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 1 §:n nojalla työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta vahvistaa, että ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimus on soveltamisalallaan työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustava ja siten yleissitova.
TYÖEHTOSOPIMUKSEN YLEISSITOVANA SOVELTAMISEN AJANKOHTA
Tässä päätöksessä tarkoitettua työehtosopimusta sovelletaan työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla yleissitovana työehtosopimuksena työehtosopimuksen voimaantulosta 1.2.2018 lukien.
Tämä päätös on voimassa siihen asti kunnes lautakunta työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 7 §:n tai työtuomioistuin saman lain 9 §:n nojalla päättää toisin.
MUUTOKSENHAKU
Muutosta tähän päätökseen saadaan hakea työtuomioistuimelta siten kuin oheisesta valitusosoituksesta ilmenee.
Puheenjohtaja Tapani Vasama
Esittelijä Tanja Ylitöyrä
Asian ovat ratkaisseet: lautakunnan puheenjohtaja Tapani Vasama, jäsen Harri Hietala, jäsen Ulla Liukkunen
Esittelijä: Tanja Ylitöyrä, puh. 0295 16001
Ratkaisu on yksimielinen.