16.3.2009

Sosiaalihuollon etuuksien pankkiin maksun yhteydessä ilmenevät tiedot

Tietosuojavaltuutetun kannanotto 16.3.2009

ASIA
Minkä verran pankkeihin siirrettävässä aineistossa saa ilmetä sosiaalitoimen maksujen sisältö? Saako viestissä ilmetä muuta kuin esimerkiksi X:n kaupunki. Voiko suorituksessa olla täsmennys esim. ttt 1/09 tai lääkekuitit 1/2009?

TIETOSUOJAVALTUUTETUN KANNANOTTO
Kyse on sosiaalihuollon salassa pidettävistä asiakastiedoista, jotka on myös velvollisuus suojata sivullisilta. Tämän vuoksi sosiaalihuollon etuuksia pankin kautta maksettaessa niihin tulee liittää vain sen verran asiakastietoja kuin on tarpeellista maksun suorittamiseksi. X:n kaupunki maksajana ja maksun saajaa koskevat tiedot tarvitaan. Sen sijaan mielestäni maksuun ei tule liittää esimerkiksi tietoja ttt 1/09 tai lääkekuitit 1/2009, jotka paljastavat myönnetyn etuuden sisällön. Jos maksun tarkempi yksilöinti on tarpeen, voitaisiin sen sijaan käyttää jotain sellaista asianumeroa, joka ei paljasta sivulliselle myönnettyä etuutta.

SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖKSET
Henkilötietolaki (523/1999) 9 § 1 mom. ja 32 §
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000) 14 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.