7.11.2023

Lausunto - Sosiaalipalvelut - Terveydenhuolto

Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi

Oikeuskansleri antoi lausunnon laatusuosituksesta aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024 - 2027.

Hän totesi, että iäkkäiden kotona asuvien perusoikeuksien kokonaisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota perustuslakivaliokunnan kannanottojen mukaisesti, kun etäteknologian hyödyntämistä lisätään ja digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia otetaan käyttöön.

Hän painotti lisäksi omavalvontasuunnitelmien laadun ja omavalvonnan tarkoituksen sisäistämisen olevan ratkaisevaa valvonnan toimivuudelle. Hän katsoi myös, että laatusuosituksessa voisi olla syytä tarkentaa sitä, minkälaisiin oikeusturvakeinoihin iäkkäät ja heidän läheisensä voivat tukeutua tilanteessa, jossa he eivät katso oikeuksiensa toteutuvan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.