18.11.2022

Hallituksen esitys - Valtiosopimus - Ulko - ja turvallisuuspolitiikka

Hallituksen esitys Natoon liittymistä koskevista sopimuksista

Oikeuskansleri antoi lausunnon hallituksen esityksestä, jossa ehdotettiin Pohjois-Atlantin liittoon Natoon liittymistä koskevien valtiosopimusten hyväksymistä.

Esityksessä katsottiin, että valtiosopimukset eivät johda merkittävään toimivallan siirtoon Suomelta Natolle. Sopimukset voitaisiin sen vuoksi hyväksyä eduskunnassa äänten enemmistöllä. Oikeuskansleri yhtyi tähän johtopäätökseen.

Oikeuskansleri piti tarpeellisena käsitellä esityksessä tarkemmin eduskunnan asemaa ylimpänä valtioelimenä sekä valtioneuvoston velvollisuutta huolehtia eduskunnan tiedonsaannista ja mahdollisuuksista osallistua Nato-asioiden käsittelyyn. Esityksessä oli perusteltua myös kuvata tarkemmin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston toimintaa Nato-asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.