17.3.2022

Laillisuusvalvonta - Ministeriö - Ohje - Pääministeri - Valtiosihteeri - Virkavelvollisuus

Pääministerin menettely virkamatkapuhelimen käytössä

Oikeuskansleri on antanut ratkaisunsa kanteluihin, jotka koskivat pääministeri  Sanna Marinin virkamatkapuhelimen käyttöä.

Kantelijoiden mukaan pääministeri Marin menetteli ministereitä velvoittavien ohjeiden ja terveysturvallisuusohjeiden vastaisesti, kun hänellä ei ollut virkamatkapuhelinta mukana viettäessään vapaailtaa 4. joulukuuta 2021. Valtioneuvoston kanslian ohjeistus välttää kontakteja ulkoministeri Haaviston koronavirustartunnasta johtuen saavutti pääministerin vasta seuraavana aamuna.

Oikeuskansleri totesi, että terveysturvallisuutta koskevien ajantasaisten toimintaohjeiden noudattamisella ylläpidetään paitsi valtioneuvoston toimintakykyä, myös kansalaisten luottamusta kulloinkin voimassa oleviin terveysturvallisuutta koskeviin säännöksiin ja suosituksena annettuihin ohjeisiin. Oikeuskanslerin mukaan asiassa ei toimittu vastoin virkavelvollisuuksia, koska voimassa olleet terveysviranomaisten ja valtioneuvoston koronatoimintaohjeet olivat osin ristiriitaiset altistumistilanteiden osalta.

Oikeuskanslerin saamien selvitysten mukaan ministereille osoitetut kirjalliset ohjeet virkamatkapuhelimen käytöstä eivät olleet tapahtuma-aikana sisällöllisesti täysin yhteneväiset. Pääministeri Marin oli tavoitettavissa toisesta työpuhelimestaan eikä hänen voitu kokonaisuutena arvioiden katsoa menetelleen ohjeiden tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Oikeuskansleri piti kuitenkin tärkeänä varmistaa, että valtioneuvoston tilannekeskuksella on ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto ja virkamiesjohto häiriö- ja poikkeustilanteissa. Valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevat ohjeistukset tulisi saattaa sisällöltään yhteneväisiksi ja pitää ajan tasalla. Lisäksi on tärkeää, että kaikkia ministereitä neuvotaan perehdytyksen yhteydessä henkilökohtaisesti paitsi tavoitettavuudesta yleisesti, myös työpuhelinta koskevista käytänteistä. 

Oikeuskansleri piti hyvänä sitä, että toimenpiteisiin valtioneuvoston tiedonvälittämisjärjestelmän parantamiseksi ja valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevan ohjeistuksen yhtenäistämiseksi on jo ryhdytty.

Oikeuskansleri saattoi näkemyksensä valtioneuvoston toimintakyvyn turvaamisesta ja siihen liittyvästä ajantasaisesta ohjeistuksesta ja perehdyttämisestä valtioneuvoston kanslian tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.