10.3.2022

Virka - Turvallisuusselvitys

Maahanmuuttovirasto menetteli virheellisesti turvallisuusselvityksen antamisessa

Apulaisoikeuskanslerin sijaisen ratkaisun mukaan Maahanmuuttovirasto menetteli virheellisesti, kun se ei antanut virkanimitysasiassa tehdyn turvallisuusselvityksen kopiota kantelijalle. Turvallisuusselvityslain mukaan selvitys on annettava nähtäväksi tai pyydettäessä kopiona. Kantelija, josta turvallisuusselvitys oli tehty, oli käynyt lukemassa selvityksen ja kuitannut sen nähdyksi. Hän oli myöhemmin pyytänyt kopiota selvityksestä, mutta sitä ei ollut hänelle annettu.

Kantelussa arvosteltiin lisäksi Maahanmuuttoviraston menettelyä määräaikaisen suunnittelijan rekrytointiprosessissa. Kantelija piti virheellisenä menettelynä sitä, ettei häntä nimitetty tehtävään hänestä tehdyn turvallisuusselvityksen sisällön vuoksi. Maahanmuuttovirasto arvioi kantelijan ulkomaansidonnaisuuksien olevan este hänen rekrytoinnilleen. Apulaisoikeuskanslerin sijaisen arvion mukaan Maahanmuuttovirasto ei ollut menetellyt lain tai virkavelvollisuuksien vastaisesti tai ylittänyt harkintavaltaansa arvioidessaan kantelijan turvallisuusselvityksen merkitystä nimityksessä. Asiassa ei myöskään ilmennyt viitteitä siitä, että hakijaa olisi syrjitty yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetulla tavalla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.