22.2.2022

Ehdollinen rangaistus - Koeaika - Käräjäoikeus - Tuomio - Virhe

Ehdollisen vankeusrangaistuksen koeajan pituus

Apulaisoikeuskanslerin sijainen antoi Pohjois-Savon käräjäoikeuden käräjätuomarille valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain mukaisen huomautuksen vastaisen varalle tuomiossa olleen virheen johdosta.

Itä-Suomen hovioikeuden oikeuskanslerille ilmoittamassa asiassa kävi ilmi, että käräjäoikeus oli inhimillisen virheen seurauksena määrännyt vastaajalle tuomitun ehdollisen vankeusrangaistuksen koeajan päättymään tuomion antamispäivänä. Koeaika alitti näin ollen sille rikoslaissa säädetyn yhden vuoden vähimmäisajan. Apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi, että vaikka virhe oli luonteeltaan tekninen, oli sen seuraus kuitenkin vakava, koska ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika oli jäänyt virheen seurauksena tosiasiallisesti määräämättä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.