27.5.2021

Kunta - Itsehallinto - Yhdenvertaisuus - Poikkeusolot

Kaupungin uimahallin aukiolo poikkeusolojen aikana

Apulaisoikeuskanslerin mukaan kaupunki ei menetellyt lainvastaisesti järjestäessään kaupungin uimahallissa tilausuinteja vain kaupungin asukkaille. Aluehallintoviraston määräyksellä kaupungin uimahalli oli koronarajoitusten vuoksi suljettu normaalilta käytöltä.

Kantelijan mukaan kaupungin menettely tarjota tilausuinteja vain kaupungin asukkaille asetti uimahallin asiakaskunnan epätasavertaiseen asemaan.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että perustuslain yhdenvertaisuussäännöksen sekä yhdenvertaisuuslain tulkinnassa on nyttemmin katsottu, että kunnallisesta itsehallinnosta sekä kuntalaissa säädetystä asukkaiden hyvinvoinnin edistämisestä voi muodostua hyväksyttävä peruste ihmisten asettamiselle eri asemaan heidän asuinpaikkansa perusteella. Kun otetaan huomioon kunnan päätöksen aikana valtakunnallisesti vallinneet poikkeusolot sekä tartuntatautilain nojalla annettu aluehallintoviraston määräys, kunnan päätöksen voidaan katsoa perustuneen hyväksyttäviin syihin. Kantelun kohteena oleva päätös on ollut voimassa poikkeusolojen ajan viranomaisten määräysten ja suositusten mukaisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.