18.11.2016

Lain vahvistaminen - Määräaika - Viipyminen

Lain vahvistamisen esittely viivästyi

Eduskunnan hyväksymän lain vahvistaminen on esiteltävä tasavallan presidentin vahvistettavaksi kolmen kuukauden kuluessa lain saapumisesta valtioneuvostolle. Presidentti voi pyytää korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden lausunnon ennen päätöstään. Lausunnon pyytäminen ei pidennä lain vahvistamisen määräaikaa.

Työ- ja elinkeinoministeriölle toimitettujen lakien esittelyn havaittiin viivästyneen niin, että niitä ei enää voitu esitellä etukäteen vahvistetun istuntoaikataulun mukaisesti. Asiaa varten järjestettiin ylimääräinen tasavallan presidentin esittely. Näin menetellen lait vahvistettiin määräajassa, mutta niin myöhään, että presidentillä ei enää ollut tosiasiallista mahdollisuutta harkita lausunnon pyytämistä.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti työ- ja elinkeinoministeriön esittelijän vakavaa huomiota lain vahvistamisen esittelyssä vaadittavaan osaamiseen ja huolellisuuteen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.