09.11.2010

Toimivalta - Kunnanhallitus - Laillisuusperiaate

Kunnanhallituksen oikeudesta toimivallan siirtämiseen

Kaupunginhallitus oli päättänyt siirtää toimivallan kaupungin vaakunan käytön valvonnassa kaupunginjohtajalle.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että kun johtosäännössä ei ollut määrätty kunnan muuta viranomaista (kuin kunnanhallitusta) valvomaan kunnanvaakunan käyttöä kuntalain 6 §:n 2 momentin mukaisesti, kaupunginhallitus oli ollut velvollinen hoitamaan tämän tehtävän. Kuntalaissa tai muuallakaan ei ole säännöstä, joka oikeuttaisi kaupunginhallituksen siirtämään tehtävän toiselle. Kysymys ei ollut myöskään kuntalain 14 §:ssä säädetystä toimivallan siirtämisestä. Kuntalain 14 §:n 2 momentissa tarkoitettua toimivallan edelleen siirtämistä koskevaa hallintosäännön määräystä oli lisäksi pidettävä harhaanjohtavana.

Apulaisoikeuskansleri huomautti vastaisen varalle kaupunginhallitusta sen laissa säädetyn tehtävän siirtämisestä toiselle ilman laillista perustetta. Hän saattoi myös käsityksensä hallintosäännön määräyksen harhaanjohtavuudesta kaupunginhallituksen tietoon ja tarvittavia toimenpiteitä varten.

KuntaL 6 § 2 mom.
KuntaL 14 § 2 mom.
PerustusL 2 § 3 mom.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.