22.09.2010

Poliisi - Rikosilmoitus - Alkoholi

Rikosilmoituksen kirjaaminen

Poliisin kenttäpartio oli turvannut ulkona tavatun päihtyneen ja vammoja saaneen aggressiivisesti käyttäytyneen henkilön saattamisen ambulanssilla sairaalahoitoon. Vajaan kolmen viikon kuluttua mainittu henkilö oli soittanut poliisilaitokselle tiedustellakseen, miten hänen pahoinpitelyasiansa tutkinta edistyi. Tällöin ilmeni, ettei mitään pahoinpitelyilmoitusta ollut rekisteröity. Poliisipartion mukaan rikosilmoitusta ei ollut kirjattu, koska henkilö oli voimakkaasti päihtynyt. Häneltä ei ollut saanut selkeitä vastauksia tapahtumien kulkuun eikä hän ollut tuolloin halukas selvittämään tapahtumia poliisin kanssa.

Apulaisoikeuskansleri totesi kannanotossaan, että poliisin tulisi tilanteissa, joissa se on hälytetty paikalle sen johdosta, että henkilö on päihtymyksen, sairauden tai muun vastaavan syyn takia kykenemätön huolehtimaan itsestään, aina ottaa huomioon se mahdollisuus, että päihtyneenä tai sairaana oleva henkilö on saattanut joutua rikoksen uhriksi. Poliisin tulisi sopivalla tavalla huolehtia siitä, että henkilöltä, niin pian kuin se hänen tilansa huomioon ottaen on mahdollista, pyritään saamaan tieto siitä, katsooko hän joutuneensa rikoksen kohteeksi ja siinä tapauksessa tarjotaan hänelle mahdollisuus tehdä rikoksesta ilmoitus.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.