27.04.2010

Poliisi - Kiinniotto

Poliisilain mukainen kiinniottoperuste

Kantelija katsoi, että poliisi oli ottanut hänet kiinni ilman aihetta. Selvityksistä kävi ilmi, että kantelija oli yrittänyt itsemurhaa ja oli ollut kiinniottotilanteessa vaaraksi omalle hengelleen ja terveydelleen. Apulaisoikeuskanslerin sijainen katsoi, että kuvatuissa olosuhteissa kiinniottaminen oli ollut poliisilain mukainen toimenpide.

Kiinnioton perusteeksi oli merkitty poliisilain 20 §, jonka mukaan henkilö voidaan ottaa kiinni, mikäli hän todennäköisesti syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen tai aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle. Kantelija ei kuitenkaan ollut aiheuttanut tosiasiallista uhkaa muille kuin itselleen. Tästä syystä apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti poliisilaitoksen huomiota siihen, että kiinnioton toimivaltasäännös olisi tullut olla poliisilain 11 §, jonka mukaan henkilö voidaan ottaa kiinni hänen suojaamisekseen henkeä, ruumiillista koskemattomuutta, turvallisuutta tai terveyttä välittömästi uhkaavalta vakavalta vaaralta, jos henkilö ei kykene pitämään huolta itsestään eikä vaaraa voida muuten poistaa tai henkilöstä huolehtia muilla keinoin.

Poliisilaki 11 § ja 20 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.