02.06.2010

Asiakirjajulkisuus - Hyvä hallinto - Asiakirjapyyntö

Lastenvalvojan menettely asiakirjapyynnön käsittelyssä

Kantelija oli sähköpostitse pyytänyt lastenvalvojalta kopioita lastensa tapaamis-, huolto- ja elatusasioita koskevista asiakirjoista. Lastenvalvoja oli samana päivänä pyytänyt kantelijaa täsmentämään, mitä asiakirjoja hän tarkoitti. Kantelija oli välittömästi sähköpostitse tarkentanut asiakirjapyyntöään, ja kantelija ja lastenvalvoja olivat keskustelleet asiasta myös puhelimitse. Lastenvalvoja oli muun muassa halunnut selvittää syyn asiakirjojen tarpeeseen. Lastenvalvoja oli antanut osan pyydetyistä asiakirjakopioista kantelijan varaamalla tapaamisajalla yli kuukauden kuluttua asiakirjapyynnöstä ja osan asiakirjoista vielä myöhemmin.

Apulaisoikeuskansleri totesi päätöksessään, että kantelijan asiakirjapyyntö olisi tullut käsitellä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (julkisuuslain) 14 §:ssä säädetyssä määräajassa eikä asiakirjapyyntöä tarvitse perustella. Menettely ei ole ollut julkisuuslain säännösten mukaista lastenvalvojan lykätessä asiakirjojen antamisen sovitulle tapaamisajalle reilusti yli kuukauden päähän ja lastenvalvojan yrittäessä selvittää kantelijalta syytä asiakirjojen tarpeeseen. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti lastenvalvojan huomiota julkisuuslain säännösten noudattamiseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.