26.05.2010

Kirje - Hyvä hallinto

Kansalaiskirjeeseen vastaaminen

Opettaja sai useita sähköpostiviestejä, joihin hän ei vastannut. Selvitysten mukaan syynä tähän olivat opettajaa koskeva vaitiolovelvollisuus oppilaitaan koskevissa asioissa, viestien lähettäjän tapa siirtää saamansa vastaukset internettiin ja lähettäjän henkilökohtaisuuksiin menevä esitystapa internetissä kotisivuillaan ja keskustelupalstoilla. Opettajalle, sivistystoimenjohtajalle ja rehtorille yhteisesti 28.1.2008 lähetettyyn viestiin sivistystoimenjohtaja vastasi 7.1.2009.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti vastaisen varalle opettajan ja sivistystoimenjohtajan huomiota ensiksi siihen, että hyvän hallinnon vaatimusten mukaan viranomaisen toimialaan kuuluvaan asialliseen kansalaiskirjeeseen vastataan ja että se tapahtuu ilman aiheetonta viivytystä. Vastauksen sisältö riippuu viestin sisällöstä. Vastaus voi olla siitä ilmenevästä syystä torjuva tai muutoin kielteinen. Toiseksi apulaisoikeuskansleri ei katsonut selvitysten perusteella näytetyksi, että kyseisen henkilön jokainen opettajalle lähettämä viesti olisi ollut siinä määrin asiaton, että mihinkään niistä ei olisi ollut tarpeen vastata. Tämän vuoksi selvityksistä ilmenevää opettajan kieltäytymistä vastaamasta sanottuihin viesteihin yleensä ei voitu pitää hyvän hallinnon mukaisena menettelynä. Vastaaminen olisi voinut rajoittua lyhyeen toteamukseen siitä, miksi asiallista vastausta ei voitu tai haluttu antaa. Sivistystoimenjohtajan osalta säädetty viivytyksettömyysvaatimus viestiin vastaamisessa ei toteutunut.

Suomen perustusL 21 §
HallintoL 23 § 1 mom.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.