20.04.2010

Sosiaalivakuutus - Viipyminen

Valitusasioiden käsittelyn viivästyminen sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa

Apulaisoikeuskansleri on ratkaissut vuoden 2010 aikana tähän mennessä 12 sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan käsittelyaikaa koskevaa kantelua, joissa hän on todennut käsittelyajan olleen kohtuuttoman pitkä, ja saattanut tämän käsityksensä lautakunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön tietoon.

Kantelun kohteena olleissa joissakin valitusasioissa käsittelyajat ovat olleet jopa kaksi vuotta, pisimmillään kaksi vuotta seitsemän kuukautta.

Päätöksissä on todettu, että valitusasioiden asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn turvaamiseksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa on toteutettu erilaisia toimenpiteitä. Muutoksenhakulautakunta on saanut määrärahaa lisähenkilöstön palkkaamiseksi, ja valitusasioiden käsittelyä on pyritty tehostamaan lainsäädäntömuutoksilla ja lautakunnan sisäisellä kehitystyöllä. Vuoden 2009 aikana käsittelyaikojen pidentyminen on saatu pysähtymään. Apulaisoikeuskanslerin mukaan näistä toimenpiteistä ja vuoden 2009 aikana tapahtuneesta kehityksestä huolimatta sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan käsittelyaikatilanne on edelleen erittäin huolestuttava.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.