12.04.2010

Käräjäoikeus - Äänen tallennus

Käräjäoikeuden äänitteet ja niiden laatu

Äänitteet käräjäoikeuden pääkäsittelyssä vastaanotetusta henkilötodistelusta olivat laadultaan osittain heikkoja. Asiassa myös ilmeni, että käräjäsihteerin äänittämistavan vuoksi äänitteisiin oli tullut muutamien sekuntien katkoksia äänityskasettien vaihtamisen yhteydessä, jolloin puhe ei ollut kokonaisuudessaan tallentunut nauhalle.

Apulaisoikeuskansleri totesi ratkaisussaan, että äänitteet ja niiden asianmukainen laatu ovat oikeusvarmuuden ja asianosaisten oikeusturvan kannalta tärkeitä, koska nykyisessä oikeudenkäyntimenettelyssä ei suullista todistelua laissa tarkemmin säädetyin tavoin kokonaisuudessaan kirjata pöytäkirjaan tai tuomioon. Käräjäoikeuden pääkäsittelyssä vastaanotettua henkilötodistelua äänitettäessä kertomukset on äänitettävä kokonaisuudessaan ja äänityksen laadun on oltava riittävä. Näin ei käsillä olevassa tapauksessa ollut kaikilta osin tapahtunut.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti käräjäoikeuden huomiota äänittämisen ja äänitteiden laadun tärkeyteen.

Oikeudenkäymiskaari 22 luku 6 ja 9 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.