17.03.2010

Poliisi - Etsintä - Kirjaaminen

Henkilön kiinniottamiseksi toimitetun etsinnän kirjaaminen

Asiassa arvosteltiin poliisin menettelyä asuntoon kohdistuneessa etsinnässä, jota pidettiin perusteettomana. Poliisi oli sosiaalityöntekijän virka-apupyynnön johdosta etsinyt asunnosta erästä huostaanotettua alaikäistä lasta tämän palauttamiseksi lastenkotiin.

Apulaisoikeuskansleri katsoi, ettei ollut aihetta epäillä poliisin ylittäneen harkintavaltaansa tai menetelleen muutoin lainvastaisesti tai virheellisesti harkitessaan, että poliisilain 13 §:ssä tarkoitetut edellytykset kyseisessä asunnossa toimitetulle etsinnälle täyttyivät. Poliisin menettelyä voitiin kuitenkin arvostella siitä, ettei asiassa ollut tehty poliisilain 17 §:n 3 momentin edellyttämää pöytäkirjaa tai muuta merkintää toimitetusta etsinnästä.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti vastaisen varalle poliisilaitoksen huomiota poliisilain 17 §:n 3 momentin mukaiseen kirjaamisvelvollisuuteen.

Poliisilaki 13 §
Poliisilaki 17 §
Poliisilaki 40 §
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 22 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.