01.12.2009

Direktiivi - Lääke - Täytäntöönpano - Kuuleminen

Lääkedirektiivin kansallinen täytäntöönpano

Sosiaali- ja terveysministeriö oli täytäntöönpannut lääkedirektiivin siten, että luontaistuotealaa edustavia tahoja ei ollut kuultu valmistelussa. Lääkedirektiivin täytäntöönpanolla oli vaikutusta luontaistuotealan toimijoihin.

Oikeuskansleri totesi, että riittävän laaja kuuleminen on oleellinen osa hyvää säädösvalmistelua, jonka pohjalta valtioneuvosto istunnossaan ja eduskunta täysistunnossaan ja valiokuntakäsittelyssään voi arvioida lainsäädäntöuudistusta. Kuuleminen on olennainen tekijä ennen kaikkea vaikutusarvioinnin kannalta. Sidosryhmät ja ne tahot, joihin uudistus vaikuttaa, voivat tarjota valmistelun ja päätöksenteon kannalta olennaista tietoa valittujen keinojen ja valintojen vaikutuksista. Koska lääkedirektiivin kansallisessa täytäntöönpanolla on ollut vaikutusta luontaistuotealan toimintaan, olisi luontaistuotealaa pitänyt kuulla.

Oikeuskansleri kuitenkin totesi, että kuulemisella saatavalla informaatiolla ei ole automaattisesti sisällöllisiä vaikutuksia säädösvalmistelussa tai että puutteellinen kuuleminen olisi osoitus direktiivin virheellisesti täytäntöönpanosta sisällöllisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.