04.12.2009

Käräjäoikeus

Käräjäoikeuden äänitteiden laatu

Käräjäoikeuden pääkäsittelyssä vastaanotetun henkilötodistelun nauhoitteista valmistetut kopiot olivat osittain laadultaan heikkoja. Käräjäoikeuden asiassa antaman selvityksen mukaan nauhoitteiden laatu voi olla heikko käsittelyajankohtana käytössä olleista laitteista johtuen ja nauhoitteiden kopiointi on voinut edelleen heikentää niiden laatua. Tällä ei ole kuitenkaan ollut vaikutusta käräjäoikeuden tuomioon. Käräjäoikeudessa on sittemmin siirrytty digitaalisen äänentallennusjärjestelmän käyttöön.

Apulaisoikeuskansleri totesi ratkaisussaan, että äänitteet ja niiden asianmukainen laatu ovat oikeusvarmuuden ja asianosaisten oikeusturvan kannalta tärkeitä, koska nykyisessä oikeudenkäyntimenettelyssä ei suullista todistelua kokonaisuudessaan kirjata pöytäkirjaan tai tuomioon.

Koska asiassa ei ollut ilmennyt äänitteiden laadulla olleen vaikutusta asian ratkaisuun ja koska käräjäoikeudessa oli ryhdytty toimenpiteisiin nauhoitusten äänenlaadun parantamiseksi, ei asia mainitun vuoksi antanut aihetta muihin toimenpiteisiin kuin että apulaisoikeuskansleri kiinnitti käräjäoikeuden huomiota äänitteiden ja niiden laadun tärkeyteen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.