14.10.2009

Asiallisuus - Virkakieli - Virkamies

Kunnanjohtajan kielenkäytön asiallisuus

Kunnanjohtaja oli lehtiartikkelissa arvostellut julkisista hankinnoista annettua lakia ja muun ohessa kertonut pitävänsä markkinaoikeuteen tehtyä valitusta hankintalain mahdollistamana kiusantekona. Valituksen taustalla oli kunnanjohtajan itsensä tekemä hankintapäätös.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että kunnanjohtajallekin kuuluvaan sananvapauteen liittyy mahdollisuus jälkikäteen arvioida sen käyttöä. Tässä arviossa huomioiduksi tulevat muun muassa hänelle kuuluvat laista johtuvat velvoitteet kunnallisena viranhaltijana. Apulaisoikeuskansleri katsoi, että viranomaisen on syytä pidättäytyä esittämästä julkisuudessa kannanottoja, jotka väheksyvät oikeusturvajärjestelmää tai oikeusjärjestyksen suomia oikeusturvakeinoja käyttäviä kuntalaisia. Valituksen tekemisen luonnehtiminen hankintalain mahdollistamaksi kiusanteoksi voitiin tässä tapauksessa yksilöidä valittajiin kohdistuvaksi. Lausuma ei ollut sopusoinnussa viranomaisilta hallintolaissa edellytetyn asiallisen kielenkäytön vaatimuksen kanssa.

Hallintolain 9 §
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 17 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.