21.01.2009

Lastenhoitomaksu - Maakuntalaki - Ahvenanmaa

Ahvenanmaalaisen kunnan menettely lasten hoitomaksujen määräämisessä

Ahvenanmaalainen kunta oli 1.8.1997 lähtien vuoteen 2005 asti vahvistaessaan lastenhoidon maksutaulukoita laiminlyönyt noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain määräyksiä. Kunta oli laiminlyönyt ottaa huomioon mannermaan lainmuutoksen 1134/1996 vaikutukset maakuntalakiin 1995:101, joka koskee mannermaan sosiaalilainsäädännön soveltamista Ahvenanmaalla. Laiminlyönnin vuoksi olivat eräät henkilöt, joiden lapset olivat kunnallisessa hoidossa (päivähoidossa laajassa merkityksessä) joutuneet maksamaan korkeampia hoitomaksuja kuin he olisivat olleet velvollisia maksamaan, jos kunta olisi maksutaulukoita laatiessaan noudattanut lain määräyksiä.

Ottaen huomioon asiassa esille tulleet seikat, muun muassa sen, että mannermaan lainmuutoksen vaikutus maakuntalakiin ei noudatetun lainsäädäntötekniikan vuoksi ollut aivan helposti havaittavissa ja väärinkäsityksen mahdollisuus siten oli ollut merkittävä sekä sen, että kunta tultuaan tietoiseksi virheellisestä lainsoveltamisesta oli ryhtynyt uudistamaan maksutaulukoitaan ja suorittanut takaisinmaksuja, apulaisoikeuskansleri piti riittävänä seuraamuksena vastaisen varalle kiinnittää kunnan huomion havaittuun virheelliseen lainsoveltamiseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.