22.10.2008

Viipyminen - Hyvä hallinto

Valitusasioiden viivytyksetön käsittely

Kantelijan kansaneläkettä koskevan valituksen käsittely sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa oli kestänyt yli 19 kuukautta. Valituksen käsittelyaika oli ollut selvästi pidempi kuin keskimääräinen käsittelyaika. Apulaisoikeuskanslerin päätöksen mukaan kantelijan valituksen käsittely oli viivästynyt.

Apulaisoikeuskanslerin sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan 13.2.2008 tekemän tarkastuskäynnin yhteydessä oli ilmennyt, että valitusten käsittely lautakunnassa on ruuhkautunut. Valitusten keskimääräinen käsittelyaika on vuonna 2007 ollut runsaat 13 kuukautta, ja se oli edelleen pitenemässä. Käynnin perusteella apulaisoikeuskansleri totesi, että sanottu käsittelyaika ei ole oikeusturvan ja kansalaisten toimeentulon takaamisen kannalta mitenkään hyväksyttävissä.

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriöltä selvitystä asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn turvaamiseksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut huhtikuussa 2008 lausunnon. Tilanteen seuraamiseksi apulaisoikeuskansleri on pyytänyt uutta lausuntoa huhtikuun 2009 loppuun mennessä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.