30.9.2008

Poliisi - Ilmoitusvelvollisuus

Esitutkintapäätöksestä ilmoittaminen

Kantelijan mukaan poliisi oli tehnyt hänen tekemänsä tutkintapyynnön johdosta esitutkintapäätöksen, josta ei kuitenkaan ollut ilmoitettu hänelle kuin vasta sen jälkeen, kun hän oli ryhtynyt kyselemään asiaa poliisilta lähes vuosi esitutkintapäätöksen tekemisen jälkeen.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että hankitun selvityksen perusteella ei käynyt ilmi sellaisia seikkoja, jotka olisivat todentaneet sen, että kantelijalle olisi ilmoitettu esitutkintapäätöksestä esitutkintalain mukaisesti. Mikään asiassa ei myöskään viitannut siihen, että esitutkintapäätöksestä ilmoittaminen olisi ollut tarpeetonta.

Apulaisoikeuskanslerin käsityksen mukaan tutkinnanjohtajan olisi esitutkintalain 47 §:n mukaisesti tullut huolehtia siitä, että esitutkintapäätöksestä ilmoitetaan kantelijalle viipymättä päätöksen tekemisen jälkeen. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti tutkinnanjohtajan huomiota esitutkintalain 47 §:n säännökseen.

Esitutkintalain 47 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.