3.7.2008

Toimilupa - Ihmisoikeudet - Yleisradio - Ohjelmatoiminta - Julkisen palvelun ohjelmatoiminta

Yleisradio Oy:n menettely animaatioelokuvan esittämisessä

Kantelija arvosteli Yleisradio Oy:tä (yleisradio) siitä, että se esitti TV 1:ssä animaatioelokuvan Uralin perhonen. Kantelijan mielestä ohjelmassa loukattiin ja häväistiin entisen tasavallan presidentti Mannerheimin mainetta ja kunniaa. Kantelija pyysi tutkimaan menettelikö yleisradio lainmukaisesti esittäessään ohjelman.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi ratkaisussaan, että Yleisradio Oy:stä annetun lain (yleisradiolaki) 7 §:ssä on lueteltu asioita, jotka kuuluvat erityisesti laissa yleisradion tehtäviin säädetyn julkisen palvelun piiriin, ja joita yleisradiotoiminnassa tulee erityisesti ottaa huomioon. Apulaisoikeuskanslerin sijaisen mukaan lainkohdan mukaisessa katsannossa on kysymys siitä, onko valtioneuvoston toimiluvan ja yleisradiotoimintaa koskevan lainsäädännön varassa toimiva yleisradioyhtiö menetellyt yleisradioyhtiön ohjelmatoiminnan monipuolisuutta ja sisältöä koskevissa asioissa mainitun lain säännöksen mukaisesti ja sen rajoissa. Hän totesi ratkaisussaan, että yleisradioyhtiön yksittäiset ohjelmat tai ohjelmasarjat saattavat hyvinkin olla sisällöltään sellaisia, että ne eivät vastaa jonkin kuulija- ja katselijaryhmän vakaumusta, käsityksiä tai mieltymyksiä hyvästä ohjelmatarjonnasta. Silti tämän tyyppisiä ohjelmia voidaan tehdä ja yleisradiolain 7 §:n piiriin kuuluvana toimintana lähettää, koska sähköisten tiedotusvälineiden luonteeseen kuuluu, että palvelun käyttäjä voi itse omalla menettelyllään myötävaikuttaa siihen, millaisia ohjelmia hän ottaa vastaan. Asiassa ei ollut syytä epäillä lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä eikä kantelu siten aiheuttanut apulaisoikeuskanslerin sijaisen toimenpiteitä.

Laki Yleisradio Oy:stä 7 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.