14.8.2007

Poliisin menettely - Ampuma-ase

Poliisin menettely ampuma-aseasiassa

Poliisi oli ottanut väliaikaisesti haltuun kantelijan omistamia aseita ja ammuksia. Poliisi oli jatkanut väliaikaista haltuunottoa useaan kertaan. Viimeisimmän päätöksen mukaan väliaikaista haltuunottoa oli jatkettu runsaalla viidellä kuukaudella. Mainitun määräajan kuluttua umpeen poliisi oli jatkanut kantelijan omaisuuden haltuunottoa huolimatta siitä, että poliisi ei ollut tehnyt haltuunoton jatkamisesta erillistä muutoksenhakukelpoista päätöstä.

Asiaa käsitellyt apulaispoliisipäällikkö myönsi annetussa selvityksessä, että seurannan pettämisen johdosta hän ei ollut tehnyt uutta päätöstä väliaikaisen haltuunoton jatkamisesta ja hän myönsi laiminlyönnin tapahtuneen. Hän vetosi asiassa muun muassa siihen, ettei tapahtuma-aikana ollut käytössä sähköistä kalenteria. Selvityksessä todettiin edelleen, että seurantajärjestelmän pettämisen jälkeen tämän tapauksen vuoksi järjestelmää oli tehostettu ja käyttöön oli otettu sähköinen kalenteri, joka mahdollisti seurannan tehokkaammin kuin aikaisempi manuaalinen seurantajärjestelmä.

Ampuma-aselain vastaisen menettelyvirheen johdosta apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti poliisilaitoksen huomiota ampuma-aseiden ja ammusten väliaikaista haltuunottoa koskevien säännösten noudattamiseen.

Ampuma-aselaki 94 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.