24.5.2007

Metalliraha - Suomen Pankki - Yhdenvertaisuus

Periaatteista metallirahan laskemisessa liikkeeseen

Suomen Pankki oli myynyt 1 ja 2 sentin kolikkorullia koeluonteisesti suoraan yleisölle 18.7.-30.9.2005. Myynti tapahtui yksinomaan Helsingissä pääkonttorin asiakaskassassa.

Apulaisoikeuskansleri saattoi tiedoksi Suomen Pankille, että sanotunlainen myynti yleisölle on ollut metallirahasta annetun lain 2 §:n 1 momentissa tarkoitettua metallirahan laskemista liikkeeseen. Vaikka 1 ja 2 sentin kolikot ovat virallisia maksuvälineitä, ne ovat kuitenkin rinnastettavissa keräilykolikoihin. Tällaisten kolikoiden koeluonteistakin myyntiä järjestäessään Suomen Pankki on ollut velvollinen noudattamaan Suomen perustuslain 6 §:ssä säädettyä yleistä yhdenvertaisuuslauseketta (1 mom.) ja syrjintäkieltoa (2 mom.). - Kun myynti tapahtui vain Helsingissä, eikä postitse tilaaminenkaan ollut mahdollista, menettelyä voitiin pitää kritiikille alttiina yhdenvertaisuuden periaatteen kannalta.

L metallirahasta 2 § 1 mom
Suomen perustusL 6 § 1 mom
Suomen perustusL 6 § 2 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.