26.3.2007

Vammaispalvelu - Kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun omavastuuosuus

Kantelukirjoituksessa pyydettiin tutkimaan kaupungin perusturvalautakunnan päättämä vaikeavammaisten kuljetuspalvelun omavastuuosuuksia koskeva asia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen 6 §:n mukaan vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain 8 §:n 2 momentissa tarkoitetuista vaikeavammaisille järjestettävistä kuljetuspalveluista voidaan periä enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu tai muu siihen verrattavissa oleva kohtuullinen maksu. Asiassa lausunnon antanut Länsi-Suomen lääninhallitus totesi käsityksenään, että vaikeavammaisten kuljetuspalveluiden omavastuuosuuden tulee vastata julkisen liikenteen taksoja eikä niinkään palveluliikenteelle kunnassa määriteltyjä taksoja. Kunnan alueelle oli kuitenkin vaikeaa määritellä yhtenäistä omavastuuosuutta. Lääninhallituksen mukaan, jos omavastuuosuutena käytettiin neljää euroa keskustan alueella tehtäviin matkoihin, se ei ollut julkiseen liikenteeseen verrattavissa oleva kohtuullinen maksu. Lääninhallituksen käsityksen mukaan vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden omavastuuosuudet voitaisiin kyseisen kaupungin alueella määritellä maksuluokkiin matkan pituuden mukaan.

Apulaisoikeuskansleri saattoi toteamansa ja Länsi-Suomen lääninhallituksen lausunnossaan esittämän kaupungin perusturvalautakunnan tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.