16.3.2007

Veroasia - Rikostuomion vaikutus

Rikostuomion vaikutuksesta tullin verotustoimintaan

Kantelija oli ollut syytteessä säädösten vastaista kultaharkkojen maahantuontia koskevassa rikosasiassa. Syyte oli hylätty käräjäoikeudessa ja sittemmin lainvoimaisesti hovioikeudessa. Tullipiiri, joka oli sanotun maahantuonnin johdosta tehnyt jälkikantopäätökset, teki käräjäoikeuden tuomion saatuaan ulosottohakemukset. Jälkikantopäätösten perusteella kantelijan vakuustakavarikossa olleet kultaharkot ulosmitattiin.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti tullipiirin ja Tullihallituksen huomiota rikostuomion vaikutuksen arvioinnin merkitykseen kuvatunlaisessa tilanteessa. Lainsäädännöstä ei löydy nimenomaista säännöstä kysymykseen, missä määrin rikostuomiolla on vaikutusta veroasiaan, kun kyse on samasta tapahtumasta. Asiaa on arvioitava tapausten ominaispiirteiden mukaisesti. Olennaista on, että rikostuomion vaikutus otetaan huomioon ja asianmukaisesti arvioitavaksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.