6.3.2007

Tullitarkastus - Kantelun tutkinta

Tullitarkastuksen perusteiden selostaminen

Kantelija arvosteli tullin toimintaa, koska se oli tarkastanut yhteisömaasta saapuneen kantelijan auton ja henkilökohtaiset tavarat.

Apulaisoikeuskansleri totesi kokonaisarviona, että asiassa ei ollut ilmennyt tukea kantelijan epäilyille tarkastuksen epäasiallisista perusteista. Muutoinkaan ei toimenpiteiden perusteiden osalta ollut käynyt ilmi sellaista, mistä olisi pääteltävissä tulliviranomaisten toimineen lainvastaisesti.

Apulaisoikeuskansleri saattoi kuitenkin vastaisen varalle tullipiirin tietoon käsityksensä tullilain 14 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohdassa tarkoitetun tarkastuksen perusteiden yksityiskohtaisen selostamisen tärkeydestä kanteluasian tutkinnassa. Hän kiinnitti huomiota myös siihen, että vain tarkastuksen perusteiden yksilöity dokumentointi mahdollistaa toimenpiteen lainmukaisuuden jälkikäteisarvioinnin.

TulliL 2 § 1 mom
TulliL 13 § 1 mom
TulliL 13 § 2 mom
TulliL 14 § 1 mom 1 kohta
TulliL 14 § 1 mom 2 kohta
TulliL 14 § 1 mom 9 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.