21.2.2007

Esitutkinnan päätös - Perusteleminen

Esitutkintapäätöksen perusteleminen

Asianomistaja oli epäillyt autonsa maalipintaan tulleiden vaurioiden aiheutuneen läheisen tehtaan syövyttävästä päästöstä. Poliisi ei ollut aloittanut esitutkintaa. Päätöksen perusteluksi oli kirjattu, että tutkinnanjohtajan päätöksellä asiaa ei tutkita, koska tahallisuus puuttuu.

Oikeus saada asiassaan perusteltu päätös kuuluu perustuslaissa mainittuihin oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeisiin. Asianosaisilla on tarve tietää, miksi esitutkintaa ei asiassa toimiteta tai miksi se on lopetettu. Päätöksen perustelut mahdollistavat lisäksi ratkaisujen ulkoisen kontrolloitavuuden. Niillä on merkitystä myös ratkaisijan oman itsekontrollin kannalta, sillä ratkaisija joutuu perusteluja kirjoittaessaan pohtimaan päätöksensä oikeudellista kestävyyttä.

Apulaisoikeuskansleri totesi, ettei asiassa laaditusta esitutkintapäätöksestä käynyt ilmi, minkä tunnusmerkistöjen valossa poliisi oli tapahtumatietoja arvioinut. Päätöksen perustelujen perusteella ei ollut arvioitavissa, millä perusteella tutkinnanjohtaja oli päätynyt siihen, ettei asiassa ollut syytä epäillä mitään tuottamuksellisena rangaistavaksi säädettyä menettelyä.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti tutkinnanjohtajana toimineen komisarion huomiota esitutkintapäätöksen asianmukaiseen perustelemiseen.

Perustuslaki 21 § 2 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.